Щоб розмінувати Харківську область за рік, потрібно 125 тисяч саперів – начальник частини гуманітарного розмінування Овчарук

Фото: Харків Times

Для того, щоб розмінувати Харківську область за рік, потрібно 125 тисяч саперів.

Про це в інтерв’ю Суспільне Харків розповів начальник частини Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування ДСНС Ігор Овчарук.

“Такої кількості просто немає. І взагалі не передбачено. І її не буде», – сказав Овчарук. За його словами, на сьогодні на території Харківської області працює 25 розрахунків саперів. Значно збільшити кількість спеціалістів неможливо, бо бажаючих  вивчитись на сапера не так багато.

“Це ризик для життя. На жаль, Харківщина на сьогодні займає перше місце по загиблим та травмованим серед саперів ДСНС. Це пов’язано з великими об’ємами замінування”, — говорить Овчарук.

Першочергово працівники ДСНС опрацьовують лінії електропередач, водо- та газопостачання, щоб відновити життя на території населених пунктів. Сапери, які рухаються по лініях ЛЕП або газопостачання, прокладають ширину проходу всього лише шириною 10 метрів, і проходження відстані в 50 метрів займає світловий день. Поставлено завдання — відновити максимально швидко усі лінії електропостачання та водопостачання.

«Ось буквально на минулому тижні сняли в Граково на полі – коли проводили обслідування лінії ЛЕП, зайшли на мінне поле, саперам довелося знімати 250 мін на 100-метровій відстані”, — говорить Овчарук. “Гракове, Чкаловське, Залізничне, Мосьпанове – ось цей шматочок – вони заміновані. Всі території, поля, які йдуть навіть до Балаклії, заміновані. А з іншого боку через Леб’яже до Печеніг теж заміновано “, — пояснює сапер. На ці території сапери ще не дісталися. Ані на розмінування полів, ані на розмінування інших замінованих територій не вистачає людей.

“Аграріям кажу: “На жаль, не можемо вам допомогти на даний час”, – констатує Овчарук.

Сапери чекають на машини для механізованого розмінування, що допоможуть прискорити роботу. Розробкою таких засобів займаються харківські заводи.

Також сапери не встигають опрацювати заявки від громадян, які повертаються у своє житло та знаходять на подвір’ї вибухонебезпечні предмети, або ж просять обслідувати приватні території, щоб не підірватися на міні. Нині у вибухотехніків ДСНС є дві тисячі звернень, відпрацювати вдається лише поодинокі з них. “Це я ще не кажу про садові кооперативи, які надсилають одне звернення, а до нього прикріплене 300 листів”, — говорить Овчарук.

Він закликає жителів небезпечних територій та фермерів берегти себе і не заходити на необстежені подвір’я та поля.

Як повідомляв Харків Times, під час проведення ремонтних робіт у знеструмленому майже рік тому селі Щурівка на Балаклійщині під лінією електропередачі сапери виявили та знешкодили мінне поле.

29 березня, неподалік від селища Барвінкового Ізюмського району Харківської області легкове авто на ґрунтовій дорозі наїхало на протитанкову міну. Двоє людей загинули на місці, ще двоє отримали поранення.