Під час окупації Вовчанська 65-річна жінка збирала персональні дані місцевих пенсіонерів

Фото: Харівська обласна прокуратура

Співробітники Служби безпеки України викрили та затримали 65-річну мешканку міста Вовчанськ Харківської області, яка під час тимчасової російської окупації очолила Пенсійний фонд у місті.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За даними слідства, 65-річна жінка у липні минулого року добровільно зайняла посаду “и.о. начальника” в одному з незаконних органів окупаційної влади  – “Отделении (Управлении) Пенсионного фонда Волчанского района Харьковской области”. Цей незаконний підрозділ входив до структури так званого “Управления Пенсионного фонда Харьковской области”, створеного за наказом гауляйтера окупаційної військово-цивільної адміністрації Харківської області.

“На цій посаді колаборантка організовувала збір та облік відомостей про осіб, яким видавалася матеріальна допомога від окупантів, організовувала видачу українським пенсіонерам довідок-замінників замість втрачених або відсутніх пенсійних посвідчень, здійснювала набір нових співробітників до цього незаконного органу.”, – розповів Владислав Абдула.

Про усі зібрані дані та проведену роботу зловмисниця звітувала до “военно-гражданской администрации” та до “Управления Пенсионного фонда” рашистів.

За даними СБУ, незаконно зібрані персональні дані мешканців Вовчанського району могли бути використані окупантами для нав’язування їм у подальшому російського громадянства, а також для підготовки та проведення псевдореферендуму про приєднання до рф.

Після деокупації району колаборантка залишилася у місті, сподіваючись уникнути покарання. Втім, оперативники СБУ викрили її злочинну діяльність і затримали.

Слідчі СБУ повідомили жінці про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Суд обрав підозрюваній запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв  Харків Times, суд заарештував бухгалтерку Вовчанської міськради за співпрацю з окупантами.