Харківській громаді повернуто приміщення на Сумській вартістю понад 5 млн грн

Фото: Харківська обласна прокуратура

Суд зобов’язав повернути у власність територіальної громади Харкова розташовані по вулиці Сумській нежитлові приміщення вартістю 5,2 млн грн.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Харківської обласної прокуратури.

За інформацією слідства, вказані приміщення були незаконно приватизовані приватним акціонерним товариством. У 2016 році підприємство звернулось до Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки і комунального майна Харківської міської ради із заявою про надання дозволу на приватизацію зазначеної нерухомості шляхом викупу. При цьому до вказаної заяви не долучено жодних документів, які б надавали право на таку приватизацію.

Однак на підставі рішення ХМР підприємству було надано дозвіл на приватизацію вказаної нерухомості шляхом викупу, а в подальшому за ним було зареєстровано право власності на ці нежитлові приміщення.

“Встановлено, що процедуру приватизації проведено із порушенням вимог законодавства. Продаж майна мав бути проведений виключно шляхом аукціону або конкурсу, оскільки орендарем не проведено поліпшення орендованого майна, яке неможливо відокремити від відповідного об’єкта без завдання йому шкоди, в розмірі не менш як 25 відсотків ринкової вартості майна.”, – розповіли в прокуратурі.

Щоб виправити виявлені порушення, прокуратура звернулася до суду. Позивач вимагав скасувати рішення міської ради, визнати договору купівлі-продажу недійсним та повернути Харківській громаді нежитлові приміщення по вулиці Сумській вартістю 5,2 млн грн.

Господарським судом Харківської області позов прокуратури задоволено в повному обсязі. Наразі триває строк на апеляційне оскарження.

Як повідомляв Харків Times, земельну ділянку по вулиці Куликівській в Харкові, на якій розташована пам’ятка археології місцевого значення Поселення Харків, повернуто державі. Відповідне рішення ухвалив Господарський суд Харківської області.