Земельну ділянку в історичному центрі Харкова повернули державі

Земельну ділянку по вулиці Куликівській в Харкові, на якій розташована пам’ятка археології місцевого значення Поселення Харків, повернуто державі. Відповідне рішення ухвалив Господарський суд Харківської області.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Харківської обласної прокуратури.

З позовом до суду звернулася Київська окружна прокуратури м. Харкова в інтересах держави в особі Харківської обласної державної (військової) адміністрації та Департаменту культури і туризму ХОВА. Позивач вимагав визнати незаконним та скасувати рішення міськради, визнати недійсним договір купівлі-продажу ділянки на вулиці Куликівській та повернути цю землю державі.

Під час досудового розслідування встановлено, що у 2019 році на підставі рішення Харківської міськради ділянку на вулиці Куликівській було продано приватному підприємцю для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі. Вартість цієї ділянки складає близько 1 млн грн.

“Прокуратурою встановлено, що зазначена земельна ділянка розташована в межах пам’ятки археології місцевого значення Поселення Харків, занесеної до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», землі, на яких розташовані пам’ятки археології, можуть перебувати лише у власності держави.”, – розповіли у прокуратурі.

Розпорядником земель вказаної категорії в межах міста є Харківська обласна державна (військова) адміністрація, а контроль за використанням пам’яток археології здійснює Департамент культури і туризму облдержадміністрації.

Господарським судом Харківської області позов окружної прокуратури задоволено повністю. Наразі триває строк на апеляційне оскарження.

Як повідомляв  Харків Times, суд зобов’язав привести у належний стан дві пам’ятки архітектури, розташовані у центральній частині Харкова. Мова йде про одноповерхову будівлю на розі вулиць Міроносицької та Каразіна, більш відому як Будинок чаю та двоповерховий будинок на вулиці Маршала Бажанова.