Відправляв вчителів на перекваліфікацію до Бєлгоррода: на Чугуївщині викрили освіятнина-колаборанта

Фото: Харківська обласна прокуратура

Слідчі повідомили про підозру у колабораціонізмі 31-річному мешканцю с. Юрченкове Чугуївського району Харківської області. Під час окупації села він добровільно очолив місцевий начальний заклад і реорганізував навчальний процес за російськими стандартами.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

“У селі окупанти «створили» заклад освіти «Государственная бюджетная организация «Юрченковская об

щеобразовательная школа І-ІІІ степеней» на базі українського КЗ «Юрченківський ліцей Вовчанської міської ради». Колаборант добровільно погодився обійняти посаду «директора» школи при окупаційній владі.”, – розповіли в прокуратурі.

Слідство встановило, що на цій посаді він зібрав списки вчителів, які були згодні працювати під окупантами і для цього пройти у російському Бєлгороді так звані курси підвищення кваліфікації. Реорганізуючи навчальний процес за російськими стандартами “директор” ліцею керувався вказівками, що надходили електронною поштою від представника «відділу освіти» окупаційної «ВГА Волчанского района Харьковской области».

Окрім “методических рекомендаций” окупанти передали «освітянину» близько 500 російських підручників та план проведення батьківських зборів. За «сценарієм» у аудиторії мав бути плакат або банер з російською символікою. Також планувалось запустити для учнів та батьків «видеообращение министра просвещения рф».

Дії посібника окупантів слідчі кваліфікували за ч. 3 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність у закладах освіти). Санкція статті передбачає виправні роботи на строк до 2 років або арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові судитимуть директора ліцею с. Андріївка Куп‘янського району, який змушував вчитися за російською програмою.