Екскерівнику СБУ в Харківській області Дудіну загрожує довічне позбавлення волі

Фото: Фокус

Співробітники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування у справі колишнього керівника Управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна. Йому оголосили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Офісу генерального прокурора України.

“Розслідуванням встановлено, що екскерівник Управління СБУ в області, володіючи інформацією про проведення 24 лютого 2022 року збройними силами РФ наступальної операції на територію України, вчиняв незаконні дії, спрямовані на проведення підривної діяльності проти України з метою заподіяння шкоди обороноздатності та державній безпеці. Він був переконаний в успішності операції держави-агресора та розраховував на поблажливе ставлення до себе зі сторони окупаційної влади РФ.”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією слідства, впевнений в успішності російського широкомасштабного вторгнення екскерівник Управління СБУ в області зайнявся підривною діяльністю проти України. Зокрема, Роман Дудін вчинив таке:

– організував вчинення підлеглими працівниками спроби усунення голови Харківської обласної державної (військової) адміністрації від виконання покладених на нього обов’язків з метою перешкоджання здійснення ним необхідних заходів правового режиму воєнного стану та спроби захоплення влади в регіоні;

– дискредитував чинну владу м. Харкова та Харківської області, висвітлюючи в засобах масової інформації недостовірну інформацію, з метою дестабілізації ситуації в області;

– перешкоджав функціонуванню єдиної системи управління сил безпеки та сил оборони;

– умисно не забезпечив виконання покладених на УСБУ в Харківській області завдань та віддав наказ особовому складу управління покинути місце несення служби – адміністративне приміщення та територію м. Харків;

– умисно створив умови для здачі ворогові наявних на зберіганні в адміністративній будівлі УСБУ в Харківській області зброї, бойових припасів, засобів забезпечення бойових дій, засобів індивідуального захисту військовослужбовців;

– самовільно залишив місце несення служби без поважних причин, вчинене в умовах воєнного стану.

Колишній керівник УСБУ в Харківській області підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 407 (самовільне залишення військової частини або місця служби), ч. 4 ст. 402 (непокора) КК України.

За інформацією ДБР, Дудіну загрожує довічне ув’язнення. Після ознайомлення стороною захисту Справу буде передана до суду після того, як адвокати Дудіна ознайомляться з нею.

Як повідомляв Харків Timesочільника СБУ у Харківській області Романа Дудіна звільнив Володимир Зеленський в день свого приїзду до Харкова 29 травня 2022 року. Як пояснив голова держави, Дудіна було звільнено за те, що той «не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе особисто».

У вересні 2022 року в Офісі генерального прокурора України повідомили про затримання колишнього начальника Управління Служби безпеки України в Харківській області. Йому повідомлено про підозру у державній зраді та самовільному залишенні місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 407 КК України).