Засудженого на 12 років за бомбардування Харкова російського пілота звільнили від покарання

Фото: РБК Україна

Російського пілота, якого засудили до 12 років ув’язнення за бомбардування цивільних об’єктів Харківської області, звільнили від покарання та передали для обміну як військовополоненого.

Про це Харків Times довідався з ухвали Дзержинського райсуду Харкова.

Повідомляється, що клопотання про звільнення російського пілота подала група прокурорів Офісу генпрокурора.

На судове засідання щодо звільнення від покарання ні пілот, ні його адвокат не зʼявилися, передавши заяву про розгляд справи без їхньої участі. Засуджений підтвердив, що погоджується із клопотанням прокурора, оскільки йдеться про обмін.

Відповідно до листа Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, 3 березня ухвалили рішення про передачу його для обміну. Напередодні, 2 березня, суд визнав цього пілота винним у порушенні законів та звичаїв війни, що привело до загибелі людей, та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на 12 років.

За інформацією видання “Судовий репортер”, цей засуджений – російський пілот Максим Криштоп, якого ввечері 6 березня 2022 року українські захисники збили над Харковом. Нацгвардійці збили ворожий Су-34 через кілька хвилин після того, як він скинув бомби на Харківську телевежу.

Згідно з рішенням Дзержинського райсуду, Криштопа передадуть під нагляд представникам Головного управління розвідки Міністерства оборони України “для організації та проведення його обміну як військовополоненого”.

Як повідомляв Харків Times, Максим Криштоп, пілот ворожого винищувача, якого ввечері 6 березня українські захисники збили під Харковом, мав намір чинити опір при затриманні.

Російського льотчика, який майже рік тому, 6 березня минулого року, скинув вісім авіабомб на Харківську телевежу, засуджено до 12 років за ґратами.