Блогеру Потону оголосили про підозру у виправдуванні російського нападу

Фото: Сергій Болвінов/Facebook

Харківському блогеру Павлу Оніщенку (Потону), який у червні 2020 року приймав участь у збройному нападі на автівку з правоохоронцями в Харківській області, а напочатку війни був звільнений з-під варти та обіцяв чи то волонтерити, чи то йти захищати батьківщину, а потім втік за кордон, як багатодітний батько, заочно оголосили про підозру за  ч. 3 ст. 436-2 КК (виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України).

Про це Харків Times повідомив начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов.

«В березні Оніщенко Павло, більш відомий як «Потон», виїхав за кордон України, як багатодітний батько. З того часу він системно та послідовно засуджував Україну за свій вибір, а у своєму липневому стримі наговорив, що «Україна в окупації у Зеленського», «росія не відбирає домівки у простих людей», а злочинів росіяни насправді вчиняють мало», – повідомив Болвінов.

Як повідомляє Харківська обласна прокуратура, наразі Оніщенко перебуває у москві, звідки й розповсюджує «пропагандистські ролики з проросійськими наративами, в яких підтримує країну-агресора».

Санкція інкримінованої Потону статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років. Маємо надію, що сидітиме він все ж таки не заочно.

Фото: Сергій Болвінов/Facebook

Як повідомляв Харків Times, 3 червня 2020 року в Краснокутському районі затримали учасників громадської організації, які напали зі зброєю на автівку з правоохоронцями.

У серпні 2020 року Київський районний суд Харкова залишив під вартою лідерів організації “Потон” Павла Онищенка та Миколу Маслова, затриманих за підозрою в збройному нападі на правоохоронців у Краснокутському районі.

10 березня 2022 року Оніщенка та Маслова звільнили з-під варти. Обидва висловлювали наміри «записатися до  тероборони» та «зайнятися волонтерством». Після цього Оніщенко не з’явився у черговому судовому засіданні та у вересні 2022 року був оголошений у розшук. Виявилося, що шукати «запеклого борця з вирубанням лісів на Харківщині, а також із наркотиками та незаконним продажом алкоголю та тютюну» тепер треба у москві.

У січні 2023 року відносно Оніщенка відкрито кримінальне провадження вже за ч. 2 ст. 436-2 КК.