Суд завадив будівництву житлового комплексу біля Олексіївського лугопарку

Ілюстративне фото

Господарський суд Харківської області зобов’язав повернути у власність держави розташовану в Шевченківському районі м. Харкова земельну ділянку площею понад 7,5 га та вартістю майже пів мільярда гривень.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, у 2021 році Харківська міська рада передала цю землю в оренду приватному акціонерному товариству. На ділянці, розташованій поблизу Олексіївського лугопарку, приватник планував знести нежитлові будівлі і побудувати житловий комплекс.

Слідчі встановили, що ділянку було передано незаконно, без проведення земельних торгів, які у даному випадку є обов’язковими.

“У подальшому приватне акціонерне товариство уклало договір купівлі-продажу з чоловіком, відповідно до умов якого до нього перейшло право власності на нежитлові будівлі та право користування вказаною земельною ділянкою. Згодом чоловік перепродав ТОВ нежитлові будівлі, а також право користування земельною ділянкою. Таким чином, Харківська міська територіальна громада позбулась права використовувати вказану земельну ділянку найбільш ефективно та отримати найвищу плату за користування нею.”, – розповіли в прокуратурі.

Щоб усунути порушення, з якими було проведено угоду, слідчі звернулися до суду. Господарський суд Харківської області задовольнив позовну заяву обласної прокуратури – визнав незаконним та скасував рішення Харківської міськради та визнав недійсним договір оренди земельної ділянки площею понад 7,5 га в Шевченківському районі м. Харкова.

Наразі триває строк на апеляційне оскарження рішення

.

Як повідомляв Харків TimesВерховний Суд України не дозволив відведення земельної ділянки площею 0,1 га по вулиці Ковригінській, на території Саржиного яру у Харкові. На цій ділянці планувалося будівництво житлового будинку.