Верховний Суд скасував рішення міськради про відвід ділянки у Саржиному яру

Верховний Суд України не дозволив відведення земельної ділянки площею 0,1 га по вулиці Ковригінській, на території Саржиного яру у Харкові. На цій ділянці планувалося будівництво житлового будинку.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, у 2020 році Харківська міська рада надала фізичній особі дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення цієї ділянки із земель територіальної громади м. Харкова. Хоча мала відмовити, оскільки це суперечить вимогам містобудівної документації.

“З огляду на те, що генеральним планом м. Харкова територія по вул. Ковригінській в м. Харкові розташовується на території житлової багатоквартирної забудови, а оспорюваним рішенням Харківської міської ради надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею орієнтовно 0,1 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, тобто присадибної ділянки. Місце розташування спірної земельної ділянки суперечить вимогам містобудівної документації, а саме генеральному плану м. Харкова.”, – пояснили в прокуратурі.

Прокуратура не погодилася з рішенням Харківської міськради надати дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення вказаної ділянки і звернулася до суду з вимогою скасувати цей дозвіл.

Однак і Харківський окружний адмінсуд, і Другий апеляційний адмінсуд відмовили керівнику Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова у задоволенні позовних вимог.

Заступником керівника Харківської обласної прокуратури подано касаційну скаргу, яку 27 січня 2023 року Верховний Суд задовольнив у повному обсязі.

Як повідомляв Харків Times, голову Харківського окружного адмінсуду засудили на 5 років позбавлення волі.