Харківські поліцейські, звільнені за прогули під час війни, намагаються відновитися через суд

У Харківській області було звільнено 111 поліцейських, які не виконали розпорядження і не вийшли на службу після 24 лютого 2022 року. Деякі з них зараз намагаються відновитися через суд.

Про це Харків Times довідався з інтерв’ю голови Нацполіції у Харківській області Володимира Тимошка виданню МедіаПорт.

За його словами, загальний склад поліцейських в Харківській області — приблизно 7000 людей. 24 лютого, у перший широкомасштабного російського вторгнення Володимир Тимошко повідомив всім, що жінки-поліцейські можуть працювати дистанційно, або виїхати. Чоловікам надали можливість вивезти сім’ї, на 1-2, максимум три дні бути відсутніми. Однак не всім зразу. Після евакуації рідних всі чоловіки-поліцейські повинні прибути на місце служби.

Це розпорядження порушили 111 поліцейських.

“Я сказав, що зараз, той час, коли треба зрозуміти, навіщо ви вдягли взагалі погони і дали присягу? Я дуже пишаюся, що з великої кількості поліцейських, які є в Харківській області, не вийшли на роботу лише 111 людей, які по різних мотивах виїхали до інших областей і не прибули на місце роботи. До єдиного всіх цих людей я звільнив з однією приміткою: порушення присяги. І поки я начальник ГУ НП, я неодноразово це казав, вони при мені працювати не будуть. От вони там питаються поновитись по суду… Вже ж час минув, уже ж треба отримувати заробітну плату, вже ж хочеться!”, – розповів Володимир Тимошко.

Ще 28 колишніх поліцейських, які перейшло на бік ворога, стали фігурантами криминальних справ.

“Росіяни як робили? У них були списки всіх поліцейських, вони ходили по всіх поліцейських, питали, де зброя. Більшість поліцейських казали: у нас на момент початку війни зброї не було. Насправді вони цю зброю заховали, у них їх почали вимагати, щоб вони виходили на роботу. Навіщо це було росіянам? Картинку зробити, що от поліція переходить і таке інше. Масового переходу не було. І ми з кожним проговорювали: якщо ти підеш працювати і будеш виходити працювати при росіянах, ти будеш зрадником. І тому ми дуже пишаємося і я пишаюсь, що в Харківській області всього лише 28 підозр, точніше, осіб, яким повідомлено про підозру з числа тих, хто на 24 лютого були чинними працівниками поліції. Всіх цих людей ми знали поіменно відразу, як вони починали вчиняти якісь дії. Хтось виходив працювати з росіянами, хтось почав влаштовуватися до місцевої поліції. Це дуже невелика кількість людей.”, – розповів Володимир Тимошко.

Як повідомляв Харків Times, голова Нацполіції у Харківській області Володимир Тимошко розповів, як рашисти планували захопити Харків.