Окупанти хотіли підняти триколор над Харковом 27 лютого, – Володимир Тимошко

Фото покинутої російської техніки на вул.Шевченко: соцмережі

27 лютого 2022 року – один з найважчих днів в обороні Харкова, коли шанси утримати місто були 50 на 50. В той день російські окупанти прорвалися до центру міста, і в них був план, як діяти далі, але їх зустрів шалений спротив захисників Харкова.

Про це Харків Times довідався з інтерв’ю голови Нацполіції у Харківській області Володимира Тимошка виданню МедіаПорт.

За його словами, ранкову тишу над містом 27 лютого порушив гуркіт військової техніки. Тоді Володимир Тимошко перебував у своєму кабінеті разом з головою ХОВА Олегом Синєгубовим, іншими правоохоронцями та військовими. Синєгубов припустив, що то може бути українська військова техніка. І дехто з присутніх погодився, але за мить пролунала черга, і всі зрозуміли, що до середмістя Харкова зайшли окупанти.

“ДРГ приїхала в центр, прорвалась. Навіщо їм центр міста? І чому вони тут були? Моя особиста думка: вони абсолютно не ідіоти, у них був якийсь нормальний план. Я знаходжу лише одну відповідь: найімовірніше, їхнім завданням було зайти в одну з будівель так званого урядового кварталу, це обладміністрація, СБУ чи ГУ НП, забарикадуватися, підняти триколор і була б картинка для всіх, що місто захоплено. Якби це відбулося, я думаю, що місто впало б. Почалася б, ви пам’ятаєте, скільки людей було в місті на той час, більше 2 млн. Підніміть триколор над будівлею, наприклад, СБУ і займіть оборону, і був би бій і що б подумали всі? Я думаю, усі пабліки російські миттєво б виклали, що місто впало, що місто наше. Я думаю, це була ціль, чому вони прорвалися саме в центр міста.”, – розповів Володимир Тимошко.

Побачивши триколор над Харковом місцеві прихильники “руzzкого міру”, скоріш за все, побігли бі на місце події, і втримати контроль над містом Силам Оборони Харкова було дуже важко.

“Я впевнений, що, мабуть, це був узловий момент. І коли почався бій, і прийняли бій, а більше того, я скажу, що завчасно, ще 24 лютого я розмістив спецназ по деяких інших локаціях в центрі міста. І цей спецназ теж відкрив вогонь. І їх силою зігнали з центру, а потім, коли вони локалізувались у школі на Шевченка, ви знаєте, то участь у їхній ліквідації брав «КОРД», спецпідрозділ поліції, «Омега», Нацгвардія, тероборона, ну тероборони ще не було на той час.”, – розповів Володимир Тимошко.

У захисті міста 27 лютого також брали участь добровольчі підрозділи і 92 бригада.

“92 бригада підтягнулась у вигляді танчика. Тому що склали вже танчиком 92-ї бригади, коли 8 годин йшов бій. Їм чотири рази пропонували здатися, вони чотири рази відмовлялися.”, – розповів очільник Харківського главку.

На його думку, рашисти відмовлялися здатися не через принципи, а тому, що сподівалися на підтримку.

“Я думаю, чекали. На той момент ви розумієте кацапа, який потрапив до міста? Він, «друга армія світу», не вірить в те, що взагалі українці будуть воювати, можуть воювати. Він не вірить своїм очам, що в нього стріляють. Він воює і думає: «Сєйчас подойдут наші. От 100% подойдут наші». «Наші» не підійшли. Підійшли саме наші.”, – розповів Володимир Тимошко.

За його словами, прорив ворожої ДРГ став можливий через те, що на той момент суцільної лінії оборони міста не було. Були перекриті переважно центральні дороги. Однак, залишалося багато путівців, через приватний сектор.

“Це зараз ми бачимо добре укріплене місто, в два, три чи чотири кільця оборони. Ви бачите по місту мільйон бліндажів і так далі. Ви чітко для себе розумієте, що в місто вони не зайдуть без бою. Тоді світлофори світять, діти ходять…”, – поділився голова Нацполіції.

Коли розпочалася широкомасштабна війна Володимир Тимошко перебував у Києві. Ще 23 лютого він обіймав посаду директора Управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Полтаві. А вже 24 лютого Володимира Тимошка було призначено на посаду начальника ГУ Нацполіції у Харківській області.

Він каже, що у правоохоронних структурах розуміли неминучість відкритої війни з рф.

“Всі готувалися, всі думали, що таке можливо. Я особисто в те, що можливо настільки повномасштабне вторгнення, з боку Харкова, Сум, Чернігова, Білорусі, Донецької області, я особисто не вірив. Я думав все-таки вистачить глузду не починати настільки велику війну. Я думав, що там є глузд. Почати війну, що таке було для Росії, як я думав, — це втратити все, тобто все надбання, яке вони заробили за 20-30 років. Все, що вони заробили, потрібно витратити на війну, людей покласти у гроби і стати ворогом всього світу. Я не думав, що вони можуть піти на це. Вони пішли на це. Дії тих людей, які там, неможливо оцінювати з позиції логіки. Тому що логіка притаманна homo sapiens, людям розумним. Для мене це істоти, у яких немає розуму, відповідно, немає логіки.”, – розповів Володимир Тимошко.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові організація руху спротиву російським загарбникам розпочалася ще до їхнього вторгнення в Україну. 23 лютого було видано зброю першим партизанам, які захищали Харків від ворога.