Підприємцю, який біля Балаклії незаконно добув понад 500 тис. куб піску, загрожує штраф

Правоохоронці викрили підприємця, який понад два роки незаконно добував пісок біля міста Балаклія Харківської області. Зловмисник, який наніс шкоди довкіллю на суму понад 500 млн грн, може відбутися штрафом до 85 тис. грн.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Управління СБ України у Харківській області.

Слідство встановило, що директор одного з місцевих комерційних підприємств незаконно видобував пісок біля Балаклії з 2020 року. При цьому він прикривався дозвільними документами на інші земельні ділянки та на деякі інші роботи.

З 2020 року, за інформацією прокуратури області, підприємство видобуло понад 500 тис. кубічних метрів піску.

“Нелегальний кар’єр з видобутку будівельного піску був облаштований на ділянці площею близько 20 га, а сам видобуток вівся з грубими порушеннями техніки безпеки, що створювало небезпеку для життя людей.”, – повідомили правоохоронці.

Окрім цього нелегальна добича піску призвела до негативних наслідків в екосистемі. Так, через зняття родючих грунтів під час облаштування кар’єру, відбулася зміна ландшафту та порушення природної структури грунту, що загрожує ерозією почв та деградацією земель.

За висновками експертизи, екосистемі регіону завдано шкоди на суму понад 500 млн грн.

Слідчі повідомили підприємцю про підозру за ч. 2 ст. 240 КК України (порушення встановлених правил використання надр, що створили небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля). Санкція цієї статті передбачає покарання від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. до 85 тис грн) або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Як повідомляв Харків Times  протягом кількох років три приватні фірми незаконно добували пісок на землях Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва у селищі Рогань. В результаті цінні землі вишу, призначені для наукових цілей, практично знищені.