У Рогані незаконно добували пісок – розмір збитків майже 1 млрд грн (фото та відео)

Фото: khar.gp.gov.ua

Протягом кількох років три приватні фірми незаконно добували пісок на землях Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва у селищі Рогань. В результаті цінні землі вишу, призначені для наукових цілей, практично знищені.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За інформацією слідства, організатором незаконного бізнесу став директор ТОВ, що спеціалізується на видобутку корисних копалин. До справи він залучив двох підприємців.

“Члени організованої групи отримали в оренду земельну ділянку площею близько 2,5 га та дозвіл на видобуток корисних копалин. Після цього керівники підприємств організували протиправну масштабну схему, в якій кілька років поспіль, роблячи вид законної діяльності, розпочали видобуток піску взагалі на іншій земельній ділянці. площею понад 18 га.”, – розповіли у прокуратурі.

Незаконний видобуток піску проводився на землях Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва та частково на землях запасу сільгосппризначення.

Підприємці оформляли договори надання послуг спецтехніки, купівлі-продажу корисних копалин та забезпечували організовану групу вантажівками, у яких пісок вивозили з кар’єру.

Завдані державі внаслідок незаконного видобутку піску збитки оцінили у 1 млрд грн.

Проводиться розслідування за фактом порушення встановлених правил охорони та використання надр, які створили небезпеку для життя, здоров’я людей та навколишнього середовища, скоєної організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. .240, ч. 2 ст.240 КК України). 9 лютого директорам трьох підприємств, які брали участь у незаконному видобутку піску, повідомили про підозру. Максимальна санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

За інформацією СБУ, до злочинної групи входили учасники угруповання кримінального авторитету Вадима Казарцев на прізвисько «Князь».

Як повідомляв Харків TimesСБУ блокувала видобуток піску, яка здійснювалася на території Роганської об’єднаної територіальної громади під Харковом.

Служба безпеки України викрила у Харкові потужне організоване злочинне угруповання, відоме за кримінальним прізвиськом його лідера Князя (Вадим Казарцев, 1960 року народження – Харків Times), яке тероризувало три області. Четверо лідерів та активних учасників ОЗУ були затримані 23 липня.

Сам Вадим Казарцев, за неофіційними даними, помер від раку в одній з європейських клінік в жовтні 2020 року.

Офіс Генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно п’яти учасників організованого угруповання, яке діяло під керівництвом кримінального авторитета Князя на території Харкова та Харківської області.