РФ почала війну проти України у 2014 році – Європейський суд

Європейський суд з прав людини визначив дату початку окупації росією окремих районів Донецької та Луганської областей з 11 травня 2014 року.

Про це Харків Times довідався з повідомлення ЄСПЛ.

Рішення було винесено у рамках розгляду скарги України та Нідерландів. Суд встановив, що росія мала суттєвий вплив на визначення військової стратегії так званих “днр” та “лнр”, постачала їм зброю та інше військове обладнання у значних кількостях, а також надавала політичну та економічну підтримку.

“Суд встановив, що райони сходу України, що знаходяться в руках сепаратистів, були з 11 травня 2014 року і щонайменше до 26 січня 2022 року під контролем рфї. У зв’язку з цим суд послався на присутність на сході України контингенту російських збройних сил, починаючи з квітня 2014 року та на широкомасштабне розгортання російських сил з кінця серпня 2014 року.”, – йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Таким чином, Європейський суд визнав контроль росії над цими територіями, отже, і відповідальність росії за скоєні на ній злочини. Заперечення росії про відповідальність так званих “лнр ” і “лнр” відхилено одноголосно.

11 травня 2014 року у так званих “лнр” та “днр” пройшли псевдореферендуми про бажання вступити до складу росії, а також об’єднатися із сусідньою областю до “Новоросії”.

Як повідомляв Харків Times, 24 лютого 2022 року армія рф почала широкомасштабне вторгнення в Україну під приводом оголошеної очільником країніи-агресора володимиром путіним незрозумілої “денацифікації та демілітарізації України”. Серед цілей, які ставив ворог було захоплення Харкова.