Посібник окупантів з Харківщини, якого суд випустив з-під варти, порушив зобов’язання

Обвинувачений у колабораціонізмі 64-річний мешканець с. Борисівка Харківського району за рішенням суду вийшов з СІЗО під заставу у 107 тисяч гривень. Однак на волі колаборант перебував недовго, оскільки порушив покладені на нього процесуальні обов‘язки.

Про це Харків Times повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, під час окупації села Борисівка чоловік добровільно співпрацював з рашистами. За їх пропозицією у червні 2022 року зрадник обійняв посаду так званого «старости» села.

“Представив «очільника» села російський військовий під час проведення урочистого «заходу», де колаборант оголосив про початок виконання своїх повноважень.”, – розповіли в прокуратурі.

Після деокупації Борисівки окупаційного старосту “затримали”. Йому повідомили про підозру колабораціонізм (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Однак посібник окупантів досить швидко опинився вдома. За рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 7 жовтня 2022 року йому було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із забороною залишати місце свого проживання.

Прокуратура оскаржила це рішення.

“4 січня 2023 року Харківський районний суд Харківської області, який розглядає справу за обвинуваченням колаборанта, відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у сумі 107 360 гривень. Обвинувачений вказану суму вніс, вийшов на свободу та порушив покладені на нього процесуальні обов‘язки.”, – повідомили в прокуратурі.

Окружна прокуратура звернулась до суду з клопотанням про звернення суми застави в дохід держави на підтримку Збройних Сил України та зміни запобіжного заходу. 24 січня 2023 року Харківський районний суд Харківської області задовольнив клопотання прокуратури та взяв під варту обвинуваченого. Внесена ним застава буде звернута в дохід держави на потреби української армії.

Як повідомляв Харків Times, правоохоронці затримали призначеного окупантами 64-річного старосту села у Харківському районі. Його звинувачують у колабораціонізмі. Наприкінці грудня 2022 року справу щодо колабораційної діяльності 64-річного окупаційного “старости” села Борисівка Харківського району було передано на розгляд суду.