У Харкові за прославлення армії рф на 10 років засудили художника-постановника телеканалу

Дзержинський районний суд міста Харкова визнав винним в інформаційній діяльності у співпраці з державою-агресором 61-річного місцевого мешканця, художника-постановника одного з телеканалів Харківщини.

Про це Харків Times довідався з повідомлення видання «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 28 грудня.

У період 12-16 квітня 2022-го, мешканець Харкова виготовив і зберігав листівки із зображенням латинської літери «Z», що використовується російською армією та іншими військовими, збройними формуваннями, що залучені до агресивної війни проти України.

Через додаток Telegram чоловік надіслав своїй дочці, яка є громадянкою Росії, макет листівки для розповсюдження серед особового складу збройних сил держави-агресора. Виготовлені за макетом листівки у період із 21 квітня справді були поширені серед солдатів російської армії та незаконних збройних формувань «ЛНР», «ДНР». У першій половині травня чоловік також створив листівки із зображенням літери «Z», триколору російського прапору та лозунгами «Работайте братья! Победа за нами! Мы на своей земле!». 18 травня він переслав макет листівки дочці, яка потім ініціативно звернулась до президента РФ та міністерства оборони РФ із пропозицією щодо їх використання та розповсюдження серед солдатів для підтримки «бойового духу». 13 травня 2022 року жінка отримала згоду міністерства оборони РФ на використання на безоплатній основі листівок, виготовлених її батьком, в рамках «информационно-разъяснительной и военно-патриотической работы с личным составом вооруженных сил РФ».

У судовому засіданні чоловік вину визнав і розповів, що його дочка є громадянкою Росії, проживає у Москві 10 років зі своєю сім’єю. Після початку повномасштабної агресії з боку РФ, він спілкувався із донькою по мобільному телефону. Надивився проросійських телепрограм і будучи художником, зайнявся виготовленням листівок із георгіївською стрічкою та зображенням 1945, 2022, що в сумі становить дорівнює 77 років. Начебто після розмови із дочкою виникла ідея надрукувати листівки на папері та поширити через волонтерів на території Луганської області для підтримки духу російських солдатів. Через додаток Telegram він надсилав дочці файли для друку. Зі слів останньої, в середині квітня 2022 року за один день було надруковано 1000 екземплярів. Обвинувачений сказав, що не очікував, що до кінця свого життєвого шляху опиниться в такій ситуації, тобто буде заарештований і поміщений до слідчого ізолятора. Говорив, що тепер жалкує, розкаюється. Просив врахувати, ще все життя працював на благо міста Харкова, в якому народився, та фактично всіх зрадив.

Дії кваліфікували за ч.2 ст.28, ч.6 ст.111-1 ККУ як інформаційну діяльность у співпраці з державою-агресором за відсутності ознак державної зради і за попередньою змовою групою осіб.

Суд призначив 10 років позбавлення волі. Максимально можливим покаранням був строк у 12 років.

Відомо, що в окремому провадженні триває розслідування також щодо дочки обвинуваченого.

Чоловік раніше не судимий, до арешту працював артдиректором телевізійного каналу «ТОНІС-ЦЕНТР», що працює в Харкові під брендом «7-го каналу».

У списку акціонерів ПрАТ «Регіональна телемовна компанія «ТОНІС-ЦЕНТР» є син покійного ексмера Харкова Геннадія Кернеса Данііл Прівалов та Алла Добкіна — дружина колишнього нардепа Михайла Добкіна, який після активізації воєнних дій РФ навесні 2022-го висвятився на диякона так званої «Української православної церкви Московського патріархату».

Як повідомляв Харків Times, СБУ затримала у Харкові художника-постановника одного з місцевих каналів. Чоловік робив листівки й відеоролики, «спрямовані на підтримку зовнішньої політики держави-агресора та підняття бойового духу збройних сил рф на території України».

Слідчі кваліфікували дії затриманого за ч. 2 ст. 28, ч. 6 ст. 111-1 КК України (здійснення за попередньою змовою групою осіб інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованої на її підтримку). В середині грудня слідство було завершене і справу передано до суду.