На голову Вовчанського райсуду відкрили ще одну справу за державну зраду

Фото з відкритих джерел

Голові Вовчанського районного суду Харківської області Ірині Уханьовій, яка з власної ініціативи допомагала загарбникам створювати окупаційну судову установу, заочно повідомлено про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України)

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Слідчі встановили, що суддя у змові з російськими загарбниками сприяла в утворенні так званого судового органу рф — «Волчанский районный суд Харьковской области». Вона добровільно обійняла у ньому посаду «председателя».

“Суддя провела збори працівників суду, де агітувала працювати на окупантів. Зрадниця також додала, що вона буде проходити курси підвищення кваліфікації суддів безпосередньо на території рф, а після повернення — особисто прийматиме іспит від кожного працівника на знання законодавства рф”, – розповіли в прокуратурі.

Уханьова повідомила, що для роботи у суді під її головуванням необхідний паспорт громадянина рф та закликала підлеглих якнайшвидше його отримати. У приміщенні суду зрадниця навіть організувала пункт приймання документів для отримання російських паспортів.

На початку вересня вона склала штатний розпис та список працівників незаконного судового органу та надіслала всі документи двом псевдоочільникам — «главе ВГА Харьковской области» і «главе ВГА Волчанского района Харьковской области».

Після деокупації Вовчанська зрадниця разом зрашистами втекла до росії.

Це вже друга кримінальна справа відкрита на Ірину Уханьову за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада вчинена в умовах воєнного стану). Першу вже передано до суду у Полтаві, який судитиме суддю-зрадницю заочно.

“Відносно голови Вовчанського районного суду Харківської області є два провадження. По одній справу вже направлено до суду. Це друга справа. На цьому етапі у цій справі вона має статус підозрюваного. Дві різні справи – два злочини.”, – пояснили в прокуратурі.

Санкція ч. 2 ст. 111 КК України передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне ув’язнення, з конфіскацію майна.

Як повідомляв  Харків Times, голова Вовчанського райсуду Уханьова схиляла колег до співпраці з окупантами. На зрадницю було відкрито кримінальну справу, на початку вересня обвинувальний акт було передано до суду.