Голову Вовчанського райсуду судитимуть за державну зраду

Фото з відкритих джерел

Голову Вовчанського районного суду Харківської області, яка з власної ініціативи стала працювати на окупантів, заочно судитимуть за державну зраду.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, суддя вступила у змову з окупантами, які захопили м. Вовчанськ Чугуївського району, та сприяла в утворенні так званого судового органу рф.

“За домовленістю з окупантами обвинувачена провела загальні збори суддів та працівників апарату Вовчанського районного суду Харківської області, під час яких, використовуючи власний авторитет голови суду, схиляла присутніх співпрацювати з представниками «нової влади»..”, – розповіли в прокуратурі.

Під час проведення зборів голова суду також підкреслила, що від представників окупаційної влади можна буде отримати 10 тис рублів. За її словами, це грошова допомога за здійснення правосуддя в умовах війни. Крім того, підозрювана зазначила, що російські військові готові співпрацювати та надавати допомогу у функціонуванні «судового органу РФ» та не несуть жодної загрози.

Дії голови Вовчанського райсуду в окупації, на думку українських слідчих, є злочином – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). За такий злочин передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне ув’язнення, з конфіскацію майна.

Суддю-зрадницю судитимуть заочно у Київському районному суді м. Полтави.

Слідство не називає ім’я та прізвище судді. Однак за даними з відкритих джерел, до початку широкомасштабної збройної агресії Вовчанський районний суд очолювала Ірина Уханьова.

Як повідомляв  Харків Times, голова Вовчанського райсуду Уханьова схиляла колег до співпраці з окупантами.