Депутатку райради, що трудилася на освітній ниві, затримали в Куп’янську

У деокупованому Куп’янську затримали 55-річну депутатку місцевої райради, яка до російського вторгнення трудилася на освітянській ниві й «була керівником різних освітніх закладів, а також неодноразово очолювала відділи освіти, культури, молоді та спорту в органах місцевого самоврядування Куп’янського району». Після окупації Куп’янська жіночка, схоже, бажала жити звичним життям – її підозрюють у добровільному співробітництві з ворогом на посаді директора так званого “Купянского регионального центра профессионального образования”, створеного російськими загарбниками.

Про це Харків Times повідомив речник Головного управління СБУ області Владислав Абдула.

«За даними слідства, зловмисниця запровадила у навчальному центрі російську освітню програму, побудовану на “федеральных государственных образовательных стандартах” рф. Вона розпорядилася видавати учням російськомовні підручники, рекомендовані “Министерством просвещения российской федерации”, які були отримані нею від місцевої окупаційної адміністрації. Крім цього, з метою впровадження російських освітніх стандартів директорка закликала інших вчителів закладу до співпраці з державою-агресором», – йдеться у повідомленні.

Як розповіли Харків Times у Харківській обласній прокуратурі, тепер «директорці» повідомили про підозру за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК).

«Крім основного покарання за такий злочин у вигляді виправних робіт, арешту або позбавлення волі, до винної особи буде застосоване ще й додаткове покарання – позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років», – вважають в СБУ.

Суд обрав для підозрюваної запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Харків Times, співробітники СБУ затримали мешканця Балаклії, який під час окупації обійняв посаду у незаконно створеному органі влади, а після звільнення міста майже два місяці переховувався від українського правосуддя.