СБУ затримала депутата від “Слуги народу”, директора Куп’янського МКК за підозрою у пособництві окупантам

Олександр Радченко. Фото з відкритих джерел

Співробітники СБУ затримали депутата Куп’янської районної ради, генерального директора місцевого молочно-консервного комбінату, який під час окупації добровільно «перелаштував» роботу підприємства на користь країни-агресора. Він також забезпечував ворогів продукцією власного виробництва.

Про це Харків Times повідомили в Управлінні СБУ в Харківській області.

Слідство встановило, що гендиректор комбінату здійснив «перереєстрацію» акціонерного товариства у так званій «налоговой службе» окупаційної адміністрації. Потім відкрив рахунки в одному з російських банків та перевів усі розрахункові операції компанії в рублі.

“Таким чином, він забезпечив регулярне постачання промислових об’ємів молочної продукції для потреб загарбників на тимчасово окупованій території сходу України.
Задокументовано, що тільки за одним «договором поставки», його підприємство відвантажило до захопленого Луганська до 20 тис. одиниць товару на загальну суму майже млн у гривневому еквіваленті.”, – розповіли в СБУ.

Окрім цього, щоб рашисти не голодували, посадовець організував їм оптові поставки продукції з підприємства.

Затримали посібника окупантів у звільненому Куп’янську.

Під час обшуків на комбінаті правоохоронці виявили:

– документи з доказами співпраці з агресорами;
– картки російських банків;
– понад півмільйона рублів готівкою, які одержані злочинним шляхом.

Затриманому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) КК України, та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Крім того, слідчі перевіряють  причетність затриманого до збору і передачі ворогу розвідувальної інформації про місця дислокації та переміщення Сил оборони на сході України.

Слідство, як завжди, не розголошує персональні дані фігурантів кримінальних справ. За данними відкритих джерел, з 1994 року Куп’янський молочно-консервний комбінат очолює Олександр Радченко. Працювати на підприємтсво він прийшов ще у 1981 році. Займав посади головного енергетика, головного інженера.

Має вищу освіту – у 1975 році закінчив Харківський інститут механізації та електрифікації сільського господарства, здобув спеціальність інженера-електрика.

У 2005 році, за президента Ющенко, був призначений головою Куп’янської РДА.

В 2020 році, у віці 70 років, Радченко за списками партії “Слуга народу” був обраний до Куп’янської районної ради.

Як повідомляв Харків Times, 25 жовтня у Харкові правоохоронці затримали призначеного окупантами так званого «заступника міністра з промисловості військово-цивільної адміністрації Куп’янського району Харківської області».