З масового захоронення на Харківщині вже ексгумовано тіла трьох наших бійців (фото)

Фото: Нацполіція

На околиці села Копанки Борівського району Харківської області почалася ексгумація тіл українських військових, які загинули ще навесні, під час відступу. Російські загарбники скинули тіла наших загиблих воїнів до одної ями на краю місцевого кладовища.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення начальниак Слідчого управління Нацполіції в Харківській області Сергія Болвінова у Facebook.

«Від місцевих мешканців стало відомо про історію захоронення 17 українських військовослужбовців. Чоловіки загинули під час відступу у Харківській області, в районі села Копанки. У цьому ж селі росіяни закинули їх тіла в одну яму. Місцеві на Пасху встановили хрест, та доглядали за місцем поховання», – написав Болвінов.

За його словами слідчі та експерти вже вилучили з поховання три тіла українських захисників. В одного із загиблих знайдено посвідчення учасника бойових дій.

«Слідчі працюють на місці, встановлюють усі деталі та докази, які будуть використані у майбутніх судах», – запевняє начальник Слідчого відділу.

Як повідомили Харків Times у прес-службі Нацполіції області, у могилі можуть бути поховані як військові, так і цивільні громадяни – щонайменше 17 тіл.

«Жителі розповіли слідству, що окупанти збирали тіла загиблих по всьому району. 13 квітня привезли на двох вантажівках, екскаватором вирили яму глибиною до 3 метрів і всі тіла скинули туди. Потім місце поховання зрівняли танками», – йдеться у повідомленні прес-службти.

Росіяни не поставили на могилі жодної позначки, але місцеві мешканці на Великдень все ж таки прибрали це місце та позначили його периметр трьома знайденими на кладовищі хрестами.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне ув’язнення. Всі вилучені тіла будуть направлені на судово-медичну експертизу для встановлення точних причин смерті.

Як повідомляв Харків Times, за місяць із 7 вересня до 7 жовтня на деокупованих територіях Харківської області виявлено 530 тіл цивільних осіб. Правоохоронці встановили, що всі ці люди загинули в період тимчасової окупації і внаслідок злочинних дій окупантів. Серед загиблих 225 жінок, 257 чоловіків та 19 дітей.