На деокупованих територіях Харківської області виявлено 530 тіл цивільних, серед них 19 дітей, – МВС

З 7 вересня на деокупованих територіях Харківської області виявлено 530 тіл цивільних осіб. Правоохоронці встановили, що всі ці люди загинули в період тимчасової окупації і внаслідок злочинних дій окупантів.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції області з посиланням на коментар заступника міністра внутрішніх справ Євгенія Єніна в ефірі національного телемарафонна 6 жовтня.

За його словами, серед загиблих:

225 – жінки;

257 – чоловіки;

19 дітей;

29 невстановлених осіб.

“Якщо говорити про загальну кількість загиблих цивільних внаслідок військової агресії рф в Харківській області, то це на сьогодні 1350 осіб і ця цифра збільшується ледь не щодня», – сказав Євгеній Єнін.

Перший заступник очільника МВС також зазначив, що в місті Ізюм з місць масових поховань вилучено 447 тіл загиблих.

«Ідентифіковано 215 тіл жінок, 194 – чоловіки. Виявлені тіла 22 військових і п’ятьох дітей, а також, ймовірно, 11 людських решток, стать яких наразі не визначено. Слідчими призначено майже 500 судово-медичних експертиз, які мають встановити причини смерті, наявність тілесних ушкоджень і, можливо, ознаки які допоможуть у встановлені осіб. Попередньо є наявність ознак насильницької смерті у чималої кількості тіл», – сказав він.

За словами Євгенія Єніна, вогнепальні поранення встановлені у 15 осіб, вибухові травми різного ступеня ще у близько 60 осіб, ознаки катування – ще у 15 осіб, це і мотузка на шиї, і зв’язані руки за спиною, кульові поранення колін, переломи ребер. Ще 13 тіл мають ознаки насильницької смерті – переломи щелеп або колото-різані травми.

Окремо перший заступник міністра внутрішніх справ зазначив, що місцеве населення досить активно надає покази на колаборантів.

«На сьогодні ми виявили лише в окремих містах, зокрема в Куп’янську списки осіб, які виконували організаційно – розпорядчі функції окупаційної влади. Там було близько 400 прізвищ, частина з них мала втекти з окупантами, частина з них вже потрапила до правоохоронців. І цей процес триває, незалежно від місця знаходження зазначених осіб, українське правосуддя досягне своєї мети», – резюмував Євгеній Єнін.

Як повідомляв Харків Times, в Ізюмі правоохоронці почали ексгумацію 450 похованих у лісосмузі тіл, які носять сліди насильницької смерті, а часом і тортур. Серед тіл є дитячі.