У звільненому Куп’янську знову працює українська поліція (фото, відео)

Фото: Нацполіція

З першого ж дня після звільнення Куп’янська на Харківщині до несення служби тут заступила українська Нацполіція. Щоденні «прильоти» з боку росії, зруйновані будинки, відсутність світла, води, газу, транспортного сполучення – в таких умовах після російських «асвабодітєлєй» сьогодні живуть місцеві мешканці. Але потроху місто оговтується від «руzzкого міра».

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

«Начальник Куп’янського районного відділу поліції Кирило Щербинський був призначений на посаду на початку березня. Згадує, що було дуже боляче сприймати окупацію району, але жодного дня не сумнівався в тому, що це тимчасово, і Куп’янщина обов’язково буде звільнена від рашистів», – йдеться у повідомленні.

За його словами, райвідділ поліції окупантами був цілком розтрощений. Тут розбиті вікна, частина приміщень вигоріла, поліцейський автопарк знищений повністю, кабінети, за російським звичаєм, брудні та засмічені.

«Вони, мабуть, вірили, що залишаться тут назавжди, – говорить начальник райвідділу. – Ось російська зимова форма, зовсім нова, тут десь тисяча комплектів – бігли так від нашої армії, що покидали все», – каже Щербинський.

Але він впевнений, що й будівлю, й місто буде відновлено. А зараз головними своїми обов’язками правоохоронці вважають прийом заяв від громадян, щоб місцеве населення відчуло, «що повернулася законна влада, яка реагує на проблеми людей і готова допомогти». Поліціянти разом з колегами-правоохоронцями збирають тіла загарбників, допомагають розчищати дороги від розбитої російської техніки, забезпечують безпеку під час розмінування території. Одне з найважливіших завдань, яке сьогодні виконує куп’янська поліція – допомога волонтерам, місцевій владі забезпечити людей гуманітарною допомогою, допомогти з евакуацією, забезпечити на території громадський порядок і безпеку.

«За словами начальника Куп’янського РВ, сьогодні в районі ще дуже небезпечно. Тривають обстріли з боку російської федерації, гинуть люди. На території триває «зачистка», адже «освободители» поспіхом покидали Куп’янщину. Залишили після себе купу тіл російських військових майже у всіх населених пунктах. В лісах переховуються ті, кого «свої не бросают», – йдеться у повідомленні.

Але головним і сам Щербинський, й усі мешканці Куп’янську вважають те, що місто і район звільнили від російських окупантів.

«А з усіма іншими проблемами ми обов’язково впораємося, адже ми на своїй землі, ми разом. Ми з Україною!», – каже начальник Куп’янського РВ Нацполіції.

Як повідомляв Харків Times, станом на 27 вересня Сили Оборони України звільнили селище міського типу Куп’янськ-Вузловий в Харківській області, який є важливим логістичним вузлом.

На початку 20-х чисел вересня російські окупанти спробували повернути втрачені внаслідок успішного контрнаступу ЗСУ позиції у Харківській області. Вони намагалися атакувати в районі Куп’янська, але марно.