У Вовчанську радіо нарешті заговорило українською

Фото: Олег Синєгубов/Telegram

Від сьогодні, 7 жовтня, у Вовчанській громаді та прилеглих територіях почав мовити Перший канал «Українського радіо».

Про це Харків Times дізнався з допису в Telegram начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова.

«Наразі в Балаклії, Куп’янську та Ізюмі також проводять роботи з очистки радіостанції від завалів. Після подачі електропостачання до станцій – розпочнемо відновлення», – обіцяє Синєгубов.

Він цілком слушно зазначає, що рашистські загарбники «розуміють важливість доступу до інформації» та перш за все на окупованих територіях «знищували критичну інформаційну інфраструктуру».

Але очільник ХОВА чи то забув, чи то якимось дивним чином не знав, що знищення українського інформаційного простору почалося й з успіхом тривало, приміром, у Вовчанському районі задовго до повномасштабного вторгнення рф в Україну та й узагалі до та після початку українсько-російської війни. На теренах Вовчанщини українського радіо було не чути, українське телебачення фактично не працювало, а от передачі від «милих сусідів» слухали та дивилися всі бажаючі без найменших перешкод. Хто не пам’ятає, як невдовзі після виїзду автобуса на Вовчанськ з Харкова з радіо починали звучати російська мова, російські новини, російська реклама та пісні «радіо шансон»?

Саме цим між іншого ми можемо зараз пояснювати досить велику кількість колаборантів на окупованих територіях. Обробка українського населення прикордонних районів тривала роками, а українська влада робила вигляд, ніби нічого не відбувається, спочатку віддавши питання пропаганди «на откуп» кумові колишнього президента країни, а потім і взагалі забувши про важливість формування та підтримки українських наративів у суспільстві.

Гаразд, зараз ми відновимо українське мовлення на деокупованих територіях. Але й досі нічого не чутно ані про сталу й міцну державну підтримку українського контенту, ані про дієвий захист інформаційного простору від ворожого впливу та втручання. Нагадуємо, що ворог, натомість, витрачає чималі гроші саме на просування своїх наративів.

Як повідомляв Харків Times, у звільненому Вовчанську на Харківщині слідчі збирають докази та свідчення постраждалих від російських окупантів. Встановлено, що загарбники перетворили на катівню місцевий агрегатний завод.