Хотів стати мером Вовчанська, а став в’язнем української тюрми

Фото: СБУ

Співробітники Служби безпеки України затримали у звільненому від рашистів Вовчанську місцевого мешканця з кримінальним минулим, який допомагав ворогу захопити й окупувати місто. Затриманий ще з травня перебував у розшуку за державну зраду.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

«За даними слідства, 45-річний чоловік, відомий у кримінальних колах на прізвисько «Чиж», від початку російського вторгнення перейшов на бік ворога та допомагав росіянам вести підривну діяльність проти України», – йдеться у повідомленні.

На рахунку в цієї «пташки» чимало «подвигів»: «зливав» росіянам прізвища та адреси співробітників правоохоронних органів України, що мешкають у місті, забезпечував окупантів паливом, продуктами харчування, будівельними матеріалами тощо, за його підказками рашисти розграбували військову частину Національної Гвардії України, місцеві автозаправні станції та складські приміщення Вовчанського м’ясокомбінату, разом із представниками російської окупаційної влади особисто здійснив незаконне підняття державного прапора рф у центрі міста.

Ще у березні «Чиж» «організував незаконний збір підписів за відставку чинного Вовчанського міського голови». СБУ підозрює, що зайняти посаду мера зрадник планував особисто.

У травні правоохоронці зібрали достатньо доказів злочинів «пташечки» для оголошення підозри за ч. 2 ст. 111 КК (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

«Після звільнення Вовчанська співробітники СБУ встановили місцезнаходження зрадника та затримали його. Наразі йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», – повідомляє Абдула.

Схоже мрія стати мером так і не здійсниться, а до тюремних нар слід звикати надовго – зраднику загрожує провести за ґратами 15 років.

Залишається додати лише, що, згідно із повідомленнями ЗМІ, навіть російський кримінальний світ, окрім навербованої «кремлівським поваром» пригожиним по в’язницях певної кількості кончених вбивць, не схвалює напад путінської росії на Україну. Що вже казати про українських ув’язнених, які на власній шкірі відчули, приміром, російські обстріли? Схоже, життя «Чижа» за ґратами може стати вкрай нелегким, але недовгим.

Фото: СБУ

Як повідомляв Харків Times, слідчі повідомили про підозру в колабораціонізмі Віталію Гусєву, який добровільно згодився очолити комунальне підприємство в Ізюмі, коли місто було захоплено окупантами.

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.