Україна подає заявку на прискорений вступ до НАТО – Зеленський (відео)

Фото: Офіс Президента України

Сьогодні, 30 вересня, Україна подає заявку на вступ до Північноатлантичного альянсу у прискореному порядку.

Про це Харків Times довідався зі звернення Президента України Володимира Зеленського.

Президент назвав це рішення, яке було прийняте сьогодні на засіданні РНБО, «визначальним кроком для безпеки усієї спільноти вільних народів».

Він також зазначив, що Україна отримала лише «перший удар», який може нанести росія по всіх країнах світу.

«Росія не зупинилась би на наших кордонах, якби ми її не зупинили. Інші держави були би під ударом: країни Балтії, Польща, Молдова і Грузія, Казахстан. Росія претендувала на підкорення різних народів Європи і Азії. Претендувала ще півроку тому. Ця злочинна амбіція ламається в Україні. Вона була зламана під Києвом і Черніговом, в «Азовсталі», на Сумщині і на Харківщині, на Зміїному. Вона буде зламана на Донбасі й на Півдні України, коли ми звільнимо їх», – сказав Президент.

Він наголосив, що Україна готова до діалогу з Росією щодо визначення умов «співіснування на рівних, чесних, гідних і справедливих умовах». Але з тією людиною, що зараз очолює росію, домовлятися неможливо, бо «він не знає, що таке гідність і чесність».

«Тому ми готові до діалогу з росією, але вже з іншим президентом росії», – заявив Зеленський.

Він переконаний, що саме в Україні зараз «вирішується доля демократії в протистоянні з тиранією» й тому заявка на вступ до НАТО – це цілком логічний крок, до якого готові й НАТО, і Україна.

«Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні в полі бою і в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо один одному, допомагаємо один одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс», – заявив Зеленський.

Заявку на вступ до НАТО перед камерами підписали сам Президент України Володимир Зеленський, голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та міністр обороні України Олексій Рєзніков.

Відомо, що сьогодні ввечері, вже за годину, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проведе заздалегідь незаплановану прес-конференцію.