Зеленський пояснив, чому не посилюється ППО Харкова

Посилення протиповітряної оборони Харкова, який майже щоночі окупанти обстрілюють ракетами з території бєлгородської області, залежить від країн-виробників комплексів ППО.

Про це Харків Times дізнався з заяви президента Володимира Зеленського УП.

“Підсилити ППО можна, тільки придбавши нові комплекси. І це питання не грошей, хоча це великі гроші: від півмільярда доларів до двох мільярдів. Але гроші знайти ми можемо. Тут питання країн-виробників. Є США, Ізраїль, є спільна компанія німецько-французько-італійська, вони випускають комплекси середньої дальності дуже непогані”, – заявив Володимир Зеленський.

Голова держави відзначив, що у питанні з постачанням ППО Україні є певні нюанси.

“Але ви знаєте як це: партнери хочуть нам допомогти, але свої готові комплекси віддати не можуть, а лише зробити нові. Тож чекаємо. Ізраїльтяни могли б допомогти нам. Але з ними складніше”, – повідомив Володимир Зеленський.

Президент нагадав, що Україна має отримати комплекси малого радіусу дії NASAMS від США та IRIS від Німеччини: “вони б нам зараз дуже допомогли, ми на них чекаємо”.

Нагадаємо, що з кінця травня окупанти почали тероризувати Харків та область систематичними ракетними атаками. Ворог наносив удар по місту та області з території бєлгорода. Через те, що Харків розташований близько до кордону з росією, приліт ракети до міста становить лише 30 – 40 секунд, у ближчі до росії села – ще менше. Багато хто не встигає реагувати на повітряну тривогу навіть у тому випадку, якщо вона встигла прозвучати.

10 червня на сайті Президента Україну було зареєєстовано петицію з проханням посилити протиповітряну оборону Харкова та області. Після того, як звернення набрало необхідні для розгляду 25 тис підписів, Володимир Зеленський доручив Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному розглянути питання, порушене в петиції.

Як повідомляв Харків Times, ввечері 11 вересня, близько 20:00, у Харкові зникло світло. Трохи згодом стало відомо, що електрики немає й у багатьох населених пунктах Харківської області. Міська та обласна влада повідомляють про ворожі удари по об’єктах критичної інфраструктури в області та обласному центрі.

Як повідомив Кирило Тимошенко, відключення світла в Харкові та Харківській області сталося внаслідок ракетного удару рашистів.

Як повідомило Міненерго, блекаут не лише у Харкові, а й у п’яти областях України, виник ввечері 11 вересня через влучання російських ракет у Зміївську ТЕС у Харківській області.