В Міненерго підтвердили, що минулої ночі росіяни вдарили ракетами по Зміївській ТЕС

Фото: ДСНС у Харківській області

Блекаут в п’яти областях України виник ввечері 11 вересня через влучання російських ракет у Зміївську ТЕС у Харківській області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення міністра енергетики Германа Галущенка.

“Було обстріляно Зміївську ТЕС та три підстанції високої напруги, знеструмлено 40 підстанцій різної напруги, відключено 2 повітряні лінії 750 кВ, 5 повітряних ліній 330 кВ”, – розповів міністр.

За його словами, без світла залишились сотні тисяч українців в Полтавській, Дніпропетровській, Харківській, Сумській та Донецькій областях.

Однак вже за 40 хвилин енергетики почали відновляти електропостачання. Всі основні лінії було заживлено вже за 4,5 години. На ранок 12 вересня було повністю відновлено електропостачання споживачам Полтавської та, Донецької областей.

Однак ракетна атака росіян забрала життя чотирьох енергетиків. Ще троє працівників внаслідок обстрілу було поранено.

Довідково:

Зміївська теплова електрична станція розташована біля селища Слобожанське (Харківська область, за 55 кілометрів від Харкова). Вона забезпечує електроенергією три області – Харківську, Полтавську та Сумську. Входить до п’ятірки найпотужніших українських ТЕС.

Як повідомляв Харків Times, увечері 11 вересня, в Харкові зникло світло. Трохи згодом стало відомо, що електрики немає й у багатьох населених пунктах Харківської області. Міська та обласна влада повідомили про ворожі удари по об’єктах критичної інфраструктури в області та обласному центрі. Електрика зникла також у низці областей на сході України.

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко повідомив, що відключення світла в Харкові та Харківській області сталося внаслідок удару рашистськими крилатими ракетами з акваторій Каспійського та Чорного морів.

Електропостачання в Харкові почали відновлювати ще вночі. Станом на ранок 12 вересня в місті на 80% було відновлено електро- та водопостачання, пошкоджене внаслідок ракетного удару, який окупанти нанесли напередодні ввечері.

Вдень 12 вересня окупанти знов залишили Харків без світла. Через це в місті зупинився транспорт та припинено водопостачання.