Росіяни незаконно вивезли з України понад 2 тисячі дітей-безбатченків – Верещук

Фото зі щойно звільненого Ізюма: Сергій Бобок/Харків Times

Станом на 1 вересня росіяни незаконно вивезли до рф більше двох тисяч дітей, позбавлених батьківського піклування. Україна намагається повернути ціх маленьких українців додому, наразі вдалося повернути лише 55.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільному віцепрем’єрки Ірини Верещук під час поїздки на Харківщину.

“Те, що нам відомо з джерел розвідувальних, ми говоримо про 2161 дитину. Це те, що нам відомо станом на 1 вересня. Це діти, позбавлені батьківського піклування, ми називаємо їх “статусні діти”. Скільки батьківських дітей, дуже важко сказати. З них, до речі, 55 ми вже повернули”, — сказала вона.

За словами віцепрем’єрки, росія намагається оформити опікунство щодо частини таких дітей. Україна вважає це абсолютно неприйнятним, адже наша держава не давала рф дозволу на всиновлення чи ще будь-які форми утримання цих дітей.

“Немає достеменної цифри, це лише приблизна інформація і факти. Ми їх перевіряємо, групуємо і невідкладно звертаємося до російської федерації. Ми розцінюємо — і міжнародне право нам це дозволяє — як насильницьке вивезення українських дітей на територію агресора. І очевидно, що це злочин. І очевидно, що він буде мати кваліфікацію і будуть притягнуті до відповідальності. Але зараз наше завдання — знайти тих дітей, їхнє місцерозташування і вимагати повернення… Ми вимагаємо повернути наших дітей, звертаємося до міжнародної спільноти з вимогою зробити все, щоб росія заплатила, тобто посилити санкції, за те, що сьогодні наші діти незаконно перебувають на території російської федерації”, — пояснює Верещук.

Під час перемовин щодо повернення дітей назад в Україну, українська влада звертається до рф, надає прізвища дітей та інформацію про їхніх опікунів.

«Опікун їде на територію росії, це складає приблизно 10 днів, він чи вона мусять поїхати туди і забрати дитину і вивезти її. Ми все це супроводжуємо, Міністерство, я особисто це контролюю, і таким чином нам вдалося врятувати 55 дітей», — розповіла Верещук.

Як повідомляв Харків Times, під час окупації Борівської громади російські загарбники вивезли «на відпочинок у Геленджик» певну кількість дітей місцевих мешканців. Ці діти мають батьків.