СБУ відкрила справу на гауляйтера Балаклії

Слідчі Служби безпеки України заочно повідомили очільнику окупаційної адміністрації м. Балаклія Харківської області про підозру у колабораціонізмі  (ч .5 ст. 111-1 КК України).

Про це Харків Times повідомлили у прес-службі СБУ у Харківській області.

За оперативною інформацією, посаду «голови» так званої «тимчасової адміністрації Балаклії  зайняв 49-річний уродженець м. Горлівка Донецької області. На цій посаді колаборант замінив колишнього мера Балаклії Івана Столбового, який втік до росії.

На співпрацю з ворогом новий “очільник Балаклії” пішов з ідейних міркувань ще на початку російської агресії. Починаючи з 2014 року, він активно співпрацював з російськими пропагандистськими ЗМІ у якості «псевдоексперта». Брав участь у проектах, що «працювали» на розпалювання сепаратистських настроїв на сході України.

“Після тимчасової окупації окремих районів Харківщини зловмисник «попросився» у «нову владу», зіславшись на свою активну участь у так званій «гуманітарній організації «Мир – Харкову» Наприкінці травня отримав таке призначення від «військового коменданта» і одразу розпочав активно допомагати окупаційному режиму.”, – розповіли в СБУ.

Зрадником вияивися Юрій Шевченко, який деякий час мешкав на росії, повідомляє Харківський антикорупційний центр. Він разом з ізюмським гауляйтером Соколовим піднімав російський триколор перед будинком Ізюмської районної державної адміністрації.

На думку українських слідчих, Юрій Шевченко скоїв злочин, покарання за який передбачене ч. 5 ст. 111-1 КК (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади). Колаборанту загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв Харків Times, наприкінці березня з’ясувалося, що мер Балаклії іван столбовий пішов на співпрацю з окупантами, про що публічно заявив мешканцям міста. Він ще й брехав, ніби до Балаклії не надходили гуманітарні вантажі з Харкова, хоча це, м’яко кажучи, було не так.