Після ударів ЗСУ ворог виводить з окупованої Борової живу силу та техніку

В окупованій понад три місяці Борівській громаді Харківської області значно поменшало російських військових та ворожої техніки. Після точних влучень ЗСУ більшість окупантів та техніки вивели у куп‘янському напрямку, а ті, що залишилися, незадовлені таким перебігом подій та зривають злість на місцевих.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

“За даними аеророзвідки, кількість російських окупаційних військ на території громади останнім часом значно зменшилася. Після прицільного ураження вогнем місць зосередження окупантів, останні вивели основну частину вцілілої техніки у куп‘янському напрямку. Російські військові, які залишилися, проявляють більше агресії до місцевого населення і висловлюють невдоволення ситуацією.”, – розповіли у сільраді.

Станом на 25 липня громадою керує «новопризначений» окупантами Сергій Агарков, який до війни на шоу “Україна має талант” заштовхував цвяхи до свого носа. Тепер він розповідає людям, що Борівщина назавжди стала частиною рф і нею тепер опікуватиметься краснодарський край. Агарков обіцяє, що за рахунок цього російського регіону у Борівській громаді будуватимуться дороги, ремонтуватимуться школи тощо. Натомість окупанти лише все руйнують та грабують і жодної копійки на відновлення зруйнованого ними ж ще не виділили. Навіть працівники, яких вони набрали в штат, вже три місяці працюють без зарплат за продуктовий пайок.

Російські програми та підручники у школи Борівщини також обіцяють завезти з краснодарського краю. Тим часом на окупованих територіях триває боротьба з українськими підручниками та літературою. Відомо, що шкільні бібліотеки сусіднього Куп’янського району вже отримали розпорядження від окупаційної влади скласти реєстр усіх наявних у них книг, виданих починаючи з 1991 року, та утилізувати їх. Знищенню підлягають навіть казки та дитячі ілюстровані книжки, де майже немає тексту.

Окрім загарбання українських земель окупанти також прагнуть повністю окупувати мізки людей. На Борівщині майже від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну немає мобільного зв‘язку та інтернету. На території так званих «лнр» та «днр» вже заблоковані Viber та Google. Такі обмеження інформаційного простору позбавляють людей можливості отримувати інформацію з різних джерел, аналізувати її та робити об’єктивні висновки, мати власну думку і громадянську позицію. Натомість це дозволяє окупантам контролювати інформаційний простір і, як наслідок, маніпулювати свідомістю громадян.

Сьогодні, 25 липня, відбулася чергова евакуація жителів Борівщини, Ізюмщини, Куп‘янщини, Шевченківщини та інших громад через смт Печеніги. Вона пройшла з деякими ускладненнями і ледь не була зірвана. На щастя, таки вдалося евакуювати близько тисячі мирних жителів. На жаль, є висока вірогідність, що цей шлях вже до наступного понеділка буде закритий.

Як повідомляв Харків Timesв окупованій Боровій загарбники розпочали підготовчі роботи для облаштування військового госпіталю у місцевій лікарні.

У Боровій загарбники влаштували морг на території сільськогосподарського підприємства.