ДБР вимагає від Харківської облради відсторонити від посади замголови Мальованого

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Державне бюро розслідувань ініціювало відсторонення від посади заступника голови Харківської обласної ради. Мова йде про горезвісного наймолодшого депутата облради від нині вже забороненої партії ОПЗЖ 28-річного Богдана Мальованого, якого так не бажає відстороняти керівництво облради.

Про це Харків Times повідомили в Теруправлінні ДБР у Полтаві.

Повідомляють, що, згідно з оперативною інформацією, «у нього наявний паспорт громадянина рф, отриманий ним у 2014 році в місті Севастополь, посвідчення водія та податковий номер, який потрібен, зокрема, для сплати податків у росії».

«ДБР звернулося до Харківської обласної ради з метою відсторонення посадовця від посади, оскільки чиновник такого рангу має доступ до інформації, пов’язаної з обороною Харківської області та іншої, у тому числі таємної інформації», – йдеться у повідомленні.

У зв’язку з цим цілком незрозумілою виявляється позиція керівництва Харківської облради, зокрема її голови Тетяни Єгорової-Луценко, яка вочевидь дуже не хоче відсторонення Мальованого. Ще кілька днів тому, за словами голови фракції «Європейської солідарності» в облраді Галини Куц, на вимогу відсторонити Мальованого від посади була відповідь, ніби «перевірка була й нічого кримінального не виявила». Виникають цілком обґрунтовані сумніви щодо проведення будь-якої «перевірки», хоча Єгорова-Луценко ще 16 лютого, напередодні повномасштабного російського вторгнення, заявляла про своє звернення до СБУ з проханням перевірити факт наявності в Мальованого російського громадянства. Невже СБУ не знайшла тих доказів, що їх досить легко знайшов тоді Харківський антикорупційний центр? Ми не знаємо, до кого звертати ці питання – до СБУ чи до пані голови облради, бо виникають навіть сумніви в тому, що вона взагалі кудись зверталася щодо перевірки.

Як повідомляв Харків Times, на останній сесії Харківської обласної ради, що проходила в онлайн-форматі 2 липня, фракція «Європейської солідарності» звернулася із проханням про відсторонення від посади «на час воєнного стану задля перевірки» заступника голови Харківської облради Богдана Мальованого, який імовірно має російський паспорт, – їм відповіли «що перевірка була й нічого кримінального не виявила».

Депутат Харківської обласної ради від партії “Опозиційна платформа – за життя”, заступник голови облради 28-річний Богдан Мальований має паспорт громадянина РФ та російські права водія. Про це в середині лютого, напередодні російського вторгнення в Україну, повідомила нардеп Ірина Фриз та це підтвердили у Харківському антикорупційному центрі.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, яка у листопаді 2021 року заявляла що призначення Богдана Мальованого заступником «було її ініціативою», у лютому 2022 року стверджувала, ніби звернулася до Служби безпеки України з проханням перевірити інформацію про наявність у Мальованого паспорта рф та російського громадянства.