Прощавай, «Садибо Павлових» на Полтавському шляху (фото)

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Минулої ночі російська ракета, що прилетіла до Харкова з бєлгорода, зруйнувала пам’ятку архітектури – будинок так званої «Садиби Павлових» на Полтавському шляху, побудований у 1832 році за проектом відомого архітектора Андрія Тона.

Про це Харків Times повідомили у Харківській міській раді.

За словами мера Харкова Ігоря Терехова, пам’ятка архітектури не підлягає відбудові. Її залишки розберуть, і Харків навіки попрощається із майже двохсотлітнім затишним будиночком майже у центрі. У центрі міста, в якому не так вже й багато залишилося старовинних будинків – частково через минулу світову війну, частково – через бездумні волюнтаристські рішення «молодої радянської влади», а частково – й через ставлення до міської давнини з боку міського керівництва.

Архітектор Андрій Тон народився у тій самій москві, яка зараз завзято руйнує його витвори. Закінчив у 1821 році Петербурзьку Академію мистецтв. У Харкові працював з 1829 року, з 1837 по 1845 роки був першим харківським міським архітектором, а потім – членом Міської будівельної комісії. Працював у стилях класицизму та неоренесансу. На харківських вулицях ще збереглися будинки, збудовані за його проектами, хоча вже немає ані власного будинку архітектора на початку Пушкінської (там тепер височить ТЦ «Нікольський»), ані будівлі Інституту благородних дівиць (тепер на цьому місці – Харківський театр опери та балету), ані будівлі Манежу університету на Лопанській набережній. Та й будинок на вулиці Гоголя, 2 вже в останні роки зазнав руйнівної перебудови, як не протестували проти цього харківські активісти. І ось тепер перша батьківщина Андрія Тона знищила його творіння у Харкові, який став його другою батьківщиною та якому він віддав найбільш плідні роки своєї кар’єри.

Що іще сказати? Хіба що нагадати міській владі, що після Другої світової війни Польща спромоглася на руїнах відтворити варшавське Старе Място. То ж невже у таких амбітних планах післявоєнного відновлення Харкова, про які з таким захватом розповідає наш мер Терехов, не знайдеться можливості просто повернути місту тендітну й красиву пам’ятку архітектури? А до того ж не слід забувати, що знесення пам’ятки архітектури є злочином і взагалі неприпустиме.

Як повідомляв Харків Times, внаслідок чергового ракетного удару, який російські окупанти нанесли по Харкову вночі 6 липня, було зруйновано адмінбудівлю та знеструмлено 130 споживачів Новобаварського району.