Суд заборонив “Партію Шарія”

Сьогодні, 16 червня, восьмий апеляційний суд Львова прийняв рішення про заборону діяльності “Партії Шарія”, формальним лідером якої є проросійський блогер Анатолій Шарій, що мешкає в Іспанії.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення суду.

“Кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передано у власність держави.”, – йдеться в повідомленні.

Це друга спроба Мін’юсту заборонити “Партію Шарія”, і вона нарешті стала результативною. Вперше СБУ вимагала заборонити цю проросійську партію в Окружному адміністративному суді міста Києва рік тому.

Також восьмий апеляційний суд Львова заборонив сьогодні партію “Ліва опозиція”, що з’явилася у 2015 році після ліквідації КПУ.

Загалом, в Україні за рішенням суду заборонені дев’ять проросійських партій. Першим під заборону потрапив “Опозиційний блок”. Згодом до нього приєдналися Соціалістична партія України, партія херсонського гауляйтера “Блок Володимира Сальдо”, “Держава”, “Соціалісти”, “Справедливість за розвиток”, та заснована харківським екс-нардепом Євгенієм Мураєвим партія “Наші”.

На черзі – “Опозиційна платформа – за життя”, розгляд заборони якої суд переніс на 20 червня.

Довідково:

  • “Партія Шарія” — це іменний політичний проєкт Анатолія Шарія, який втік з України в часи Януковича від кримінального переслідування. Тоді на нього відкрили дві кримінальні справи через стрілянину та інсценування замаху на себе.

 

  • В 2014-му почав вести блог на YouTube, де вторгнення рф на Донбас називав громадянською війною, а жителів заходу України — людьми “другого сорту”. Первосортним українцем він називав себе і казав, що ніколи не поїде до Москви. Але збрехав – 31 жовтня 2021 року він опублікував на своїй сторінці Instagram своє фото та фото своєї дружини Ольги на тлі Кремля. Пізніше допис було вилучено.

 

  • Канал Шарія закрили у березні 2022 року після початку повномасштабної війни.

 

  • За результатами парламентських виборів 2019-го “Партія Шарія” отримала 2,2% та посіла 10-е місце з-поміж 22 партій. Найбільшу підтримку політсила отримала на Донеччині (4-е місце в області), Одещині (4-е місце), Харківщині (5-е місце) та Луганщині (4-е місце).

 

  • 16 лютого 2021 року СБУ оголосила Шарію підозру у держзраді та викликала на допит. Оскільки підозрюваний не з’явився, його оголосили у розшук.

 

  • 5 травня 2022 року стало відомо, що Шарія затримали в Іспанії.

 

  • Пізніше суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд до тих пір, поки Україна не попросить про його екстрадицію.

Як повідомляв Харків Times, 14 червня восьмий апеляційний суд Львова прийняв рішення про заборону діяльності партії «Наші», заснованої колишнім харківським нардепом Євгенієм Мураєвим.

У травні, через два з половиною місяці від початку російського вторгнення фракції опзж та партії шарія заявили, що припинили своє існування у Харківській міськраді.