Музей Сковороди знищила російська ракета (фото)

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

6 травня о 23.10 ракета, випущена російськими військами, знищила Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди в селі Сковородинівка Харківської області.

Внаслідок влучення ракети було зруйновано та спалено будівлю садиби XVII століття, де в останній рік життя жив і працював і біля якого був похований всесвітньо відомий український філософ, богослов і поет Григорій Сковорода (1722-1794). Поранено 35-річного сина директора музею Наталії Міцай, який залишився на ніч охороняти приміщення.

Від будівлі залишилися лише стіни. За словами директора музею, найбільш цінні експонати раніше були вивезені з його будівлі та приховані в іншому місці. Проте частина експозиції, що залишилася, була знищена.

Музей було відкрито у 1972 році, і у травні поточного року планувалося відзначати його 50-річчя. У грудні відзначатимуть 300-річчя від дня народження Сковороди.

Як повідомляв Харків Times, увечорі 6 травня пряме влучення снаряду в дах будівлі Національного музею всесвітньо відомого українського філософа Григорія Савича Сковороди викликало пожежу, яку гасили до ранку.

Харківські правоохоронці розпочали досудове розслідування порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК).