Рашисти зруйнували Національний музей Григорія Сковороди в Харківській області

Фото: kharkivoda.gov.ua

О 23:10 вчора, 6 травня, рашистські агресори обстріляли село Сковородинівка у Харківській області. Пряме влучення снаряду в дах будівлі Національного музею всесвітньо відомого українського філософа Григорія Савича Сковороди викликало пожежу, яку гасили до ранку.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської обласної військової адміністрації.

«Снаряд влучив просто в дах будівлі. На території перебував 35-річний чоловік, який наглядав за музеєм, на жаль, отримав поранення. Приміщення фактично знищене», – йдеться у повідомленні.

На щастя, найцінніші експонати колекції музею врятовані – їх заздалегідь перенесли у безпечне місце.

Як повідомили Харків Times у Головному управлінні ДСНС області, загальна площа пожежі склала 280 кв. метрів. Рятувальники локалізували вогонь о 00:00, але гасили його до ранку – остаточно впоратися з пожежею вдалося лише о 08:05.

Музей розташований у маєтку XVII століття, де в останні роки життя працював та біля якого був похований Григорій Сковорода. Взимку цього року ми відзначатимемо 300-річчя великого філософа, чиє ім’я знають і поважають в усьому світі. Але для брудних російських загарбників, які при слові «культура» хапаються за РСЗО, яких більш за все вражають металопластикові вікна та комп’ютери в українських школах, туалети в сільських будинках та асфальт на вулицях наших сіл, це не значить нічого.

Як повідомляв Харків Times, Національний літературно-меморіальний музей ім. Сковороди – садиба в Золочівському районі, в якій останні роки жив філософ і на території якої похований – у мирні часи був визнаний одним з шести «туристичних магнітів» Харківської області наряду із Шарівським палацово-парковим комплексом, музеєм художника Іллі Рєпіна в Чугуєві, неодноразово обстріляним російськими військами Центральним парком культури та відпочинку в Харкові та знищеним рашистами Харківським екопарком.