У Борівській громаді російські мародери пишуть на пограбованих будинках: «Здєсь уже нічєго нєт»

У Борівській громаді, яку 14 квітня захопили російські окупанти, загарбники грабують будинки місцевих мешканців, на деяких залишають написи: «Здєсь уже нічєго нєт».

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

Зокрема, такі випадки зафіксовані у селах, де велися найзапекліші бої, і мешканці попри небезпеку ризикують повертатися у свої домівки. Повернувшись на батьківщину, люди бачать, що деякі будинки зруйновані, деякі пограбовані.

“Так, у селі Дружелюбівка на воротах та на дверях спустошених домоволодінь залишені написи: «Здєсь уже нічєго нєт».”, – розповіли у сільраді.

Станом на 24 квітня, через 10 днів, як Борівська ОТГ повністю окупована російськими нелюдами, на території громади продовжує перебувати значна кількість російських військових та ворожої техніки. Найбільше її зосереджено у населених пунктах Підвисочанського, Першотравневого, Ізюмського, Чернещинського, Піско-Радьківського та частини Вищесолоненського старостинських округів. На території громади бойові дії наразі не ведуться, але близько чутно вибухи і звуки обстрілів.

Керувати окупованою громадою намагається так звана “комендатура”, яку створено у Боровій. Очолює “комендатуру” російський полковник. З ним співпрацює бригада місцевих колаборантів.

“Окупанти вибірково навідуються до помешкань деяких борівчан, де проводять обшуки та забирають певні речі, збирають інформацію про відсутніх. Місцевих підприємців спонукають до відновлення діяльності та співпраці з окупаційною владою”, – розповіли у сільраді.

Також повідомляється,що окупанти, які раніше заважали проведенню посівної кампанії, зараз примушують фермерів виводити людей в поле та відновлювати весняно-польові роботи.

Втім, з розбитою чи викраденою технікою, без палива і з нестачею посівних матеріалів та добрив зробити це проблематично. До того ж, ніхто не гарантує сільгосппрацівникам безпеки від замінувань та під час обстрілів.

“Тим фермерам, хто не погоджується працювати за таких умов, один з місцевих колаборантів погрожує «націоналізувати» землі та передати їх в користування іншим.”, – зауважили у сільраді.

На значній частині території громади відсутня електрика через пошкодження підстанції в Куп’янську. Немає водопостачання, зв’язку та інтернету. В частині населених пунктів немає газу.

У Боровій працюють продуктові магазини «Вишенька», «Оптовичок», «Фенікс» та деякі інші. Також працюють магазини в більшості сіл громади. Продукти возять зі Сватового та Куп’янська.

Як повідомляв Харків Times, у захоплених селах Борівської громади окупанти руйнують сільськогосподарські підприємства, знищують техніку, склади і офіси, зливають пальне, не допускають людей до робіт в тваринництві.

На окупованій території Борівської ОТГ російські нелюди вдираються до осель громадян, проводять обшуки, забирають техніку та цінні речі, подекуди виносять повністю все. Були випадки вкидання бойових гранат до погребів у домоволодіннях мирних жителів.

У Борівській громаді ворог вживає заходи для виявлення нелояльних до “нової влади” мешканців. Зокрема, рашисти влаштовують облави та обшуки а також створюють “чорні списки” проукраїнські налаштованих людей.