У Борівській громаді окупанти влаштовують облави на нелояльних до “нової влади” мешканців

У Борівській громаді, яку 14 квітня захопили російські окупанти, ворог вживає заходи для виявлення нелояльних до “нової влади” мешканців. Зокрема, рашисти влаштовують облави та обшуки а також створюють “чорні списки” проукраїнські налаштованих людей.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

У Боровій органом окупаційної влади стала так звана “комендатура”, якою керує російський полковник. З ним співпрацює бригада місцевих колаборантів.

“Загарбники намагаються контролювати пересування місцевих жителів в громаді, перевіряють документи на блок-постах, іноді навідуються з перевірками до дворів чи залишених фермерських господарств, складають свої «чорні списки» нелояльних до окупаційної влади громадян.”, – розповіли у сільраді.

22 квітня такі масові перевірки окупанти здійснили в одному з сіл Заоскілля.

“У домоволодіннях проводили обшуки, декого змушували роздягатися та перевіряли на тілі наявність слідів користування зброєю і націоналістичних татуювань, розпитували про відсутніх родичів та сусідів”, – додали у сільраді.

Також у сільраді просять людей утриматися від відвідування Великодніх богослужінь у храмах, оскільки є ризик, що окупанти влаштують провокації і звинуватять у цьому ЗСУ.

Українська влада застерігає мешканців ні в якому разі не передавати окупантам свої паспортні дані незалежно від того, яку мету ті декларують. Ці персональні дані згодом можуть бути використані як для примусового вивезення в трудові і фільтраційні табори на територію днр, лнр, росії, так і для примусової мобілізації чоловіків або організації псевдо-референдумів.

Станом на 23 квітня на значній частині території громади відсутня електрика через пошкодження підстанції в Куп’янську. Через відсутність електрики немає водопостачання. В Боровій відбувається підвіз питної води, заготовленої селищною радою ще до окупації, обсягом 25 т. Також мешканці ходять по воду до колодязів. В одному з сіл поблизу Борової воду підкачують за допомогою помпи.

В окремих населених пунктах на південь від Борової вже 10 днів немає газу через відключення газогонів внаслідок обстрілів.

На території усієї громади немає мобільного зв’язку та інтернету.

Окупанти продовжують грабувати мирних мешканців. У Боровій були зламані деякі гаражі, відомо про викрадення автомобіля «Москвич». У Пісках-Радьківських окупанти пограбували місцевий магазин та, щонайменше, одне приватне домоволодіння.

У Боровій працюють деякі продуктові магазини, основні товари наразі є. Також працюють магазини в більшості сіл громади. Хліб завозять зі Сватового, деякі інші товари – з Куп’янська.

Працює Борівська центральна лікарня. Лікарі та медперсонал надають допомогу людям попри усі складнощі воєнного часу.

Сільськогосподарські підприємства Борівщини, на жаль, на мають можливості проводити посівну кампанію за нинішніх умов, зокрема, через пошкодження окупантами сільськогосподарської техніки, загрозу обстрілів та мінування територій.

Складна ситуація у галузі тваринництва – окупанти не допускають працівників господарства до виконання своїх обов’язків у повній мірі. Корови дояться лише частково і нерегулярно, належний догляд не здійснюється.

На території громади продовжує перебувати значна кількість російських військових та ворожої техніки. Найбільше її зосереджено у населених пунктах Підвисочанського, Першотравневого, Ізюмського, Чернещинського, Піско-Радьківського та частини Вищесолоненського старостинських округів. На території громади бойові дії наразі не ведуться, але окупанти здійснюють обстріл позицій ЗСУ у напрямку Лиману.

Окупанти, як і раніше, не дають дозволу на завезення української гуманітарної допомоги на територію громади та відмовляються надати зелені коридори для евакуації людей, при цьому позиціонуючи себе перед мешканцями «освободітєлями» громади від «прєступної украінской власті» та поширюючи інші фейки.

Як повідомляв Харків Times, у захоплених селах Борівської громади окупанти руйнують сільськогосподарські підприємства, знищують техніку, склади і офіси, зливають пальне, не допускають людей до робіт в тваринництві.

На окупованій території Борівської ОТГ російські нелюди вдираються до осель громадян, проводять обшуки, забирають техніку та цінні речі, подекуди виносять повністю все. Були випадки вкидання бойових гранат до погребів у домоволодіннях мирних жителів.