Окупанти вивели значну частину техніку з Борівської громади

Станом на 17 квітня територія Борівської громади Ізюмсько району Харківської області повністю захоплена російськими окупантами. У селищі Борова загарбники розмістилися в будівлях селищної ради, палаці культури, лікарні (зокрема, у терапевтичному відділенні), в будинках деяких місцевих підприємців.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

Водночас окупанти поступово виводять значну частину своєї техніки з території громади в напрямку Донецької області. Активні бойові дії поступово переміщаються з Борівської громади на територію Донбаса.

У селах громади мобільного зв’язку та інтернету немає і відновлення його неможливе, допоки територія громади окупована росіськими покидьками. Частина населених пунктів залишається без електрики і газопостачання.

“Даних щодо поранених і загиблих мирних мешканців громади немає. Через відсутність зв’язку досі не вдалося встановити прізвища людей, які з розстріляного автобуса потрапили до лікарні. Є інформація, що частину вбитих російських військових поховано біля дороги на околиці Чернещини”, – розповіли в громаді.

В різних селах ситуація розвивається по-різному. За деякими свідченнями, найжорстокіше з місцевим населенням поводяться окупанти в старостинських округах на південному сході громади. Вдираються до осель громадян, які вимушені були виїхати з громади у зв’язку з окупацією, проводять обшуки, забирають техніку та цінні речі, подекуди виносять повністю все. Були випадки вкидання бойових гранат до погребів у домоволодіннях мирних жителів.

Відчутних руйнувань зазнав південь громади. Повністю відсутній зв’язок з психо-неврологічним інтернатом, де перебуває близько 200 пацієнтів.

Через села, розташовані у північній частині Борівщини, росіяни пройшли транзитом без помітних руйнувань.

У той же час є інформація про співпрацю деяких місцевих жителів з окупантами. Такі зрадники надають ворогу інформацію про місцевих, розповідають, у кого чим можна поживитися, допомагають облаштуватися на зайнятій території, організовують їхній побут. Відомо, що один з таких посіпак показав російським військовим маловідомий шлях до населених пунктів Донеччини.

У Боровій призначили окупаційну владу з числа місцевих колаборантів, яка тепер має координувати процеси в громаді. Хто саме пішов на співпрацю з ворогом, уточнюється.

Гостро стоїть питання доставки медикаментів у Борівську лікарню, зокрема анестезії, та гуманітарної допомоги населенню у вигляді ліків, продуктів харчування, засобів гігієни та інших товарів першої необхідності.

Селищна рада працює у напрямку вирішення цього питання. Проводяться відповідні перемовини з відповідними міжнародними організаціями та перевізниками, направлені звернення Віцепрем’єр-міністру — Міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірині Верещук та голові Харківської обласної військової адміністрації Олегу Синєгубову щодо організації зелених коридорів для евакуації населення та доставки на територію громади гуманітарної допомоги.

Як повідомляв Харків Times, у захоплених селах Борівської громади окупанти руйнують сільськогосподарські підприємства, знищують техніку, склади і офіси, зливають пальне, не допускають людей до робіт в тваринництві.