З екопарку евакуювали левів да ведмедів – гривасті хижаки поїдуть на реабілітацію за кордон (фото)

Фото: UAnimals / Facebook

Протягом 11-12 квіттня з харківського екопарку, який вже більше місяця потерпає від обстрілів російських окупантів, вдалося вивезти трьох левів, чотирьох ведмедів, оленя та трьох шотландських корів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлень UAnimals  та прес-служби екопарку.

За інформаіцією зоозахисників, левів вдалося врятувати 11 квітня. Наразі вони в дорозі до київського “Притулку для диких тварин”.

“Звідки після первинної реабілітації тварини будуть вивезені закордон. Раніше нам вдалось евакуювати з екопарку ще трьох левів та одного тигра. Кожна евакуація несе величезні ризики для нашої команди та водіїв, які в буквальному сенсі ризикують життям для порятунку тварин”, – розповіли в UAnimals.

За інформацією прес-служби екопарку, 12 квітня евакуювали трьох бурих та одного гімалайського ведмедів. Також вивезли трьох шотландських корів.

“Крім того, вдалося спіймати північного оленя, який втік із розбомбленого вольєра, його також евакуювали. Щоправда, до кінця робочого дня посилилися обстріли, стріляли з “Градів”, також надійшло попередження про авіанальот, тому вивезти більше тварин можливості не було”, — сказано в повідомленні.

За даними екопарку, за наявних темпів необхідно ще 15-20 поїздок, щоб завершити евакуацію.

Водночас в UАnimals нарікають, що керівництво Фельдман Екопарку стоїть на заваді порятунку більшої кількості тварин.

“10 квітня UАnimals відправили авто з 5 клітками для великих хижаків та спеціальними клітками для 30 тварин меншого розміру. Проте авто поїхало назад напівпустим, адже нашим волонтерам без жодних пояснень не дозволили забрати тварин. UАnimals координує дії з військовими, які підтвердили, що на той момент могли встигнути евакуювати всіх, на кого вистачило б місць”, – розповіли зоозахисники.

UАnimals вимагає негайного пояснення ситуації та сподівається на більш продуктивну кооперацію з екопарком. UАnimals запевняє, що готова вивезти всіх тварин та прилаштувати їх в реабілітаційні центри закордоном.

У харківському екопарку внаслідок ворожих обстрілів гинули тварини, та співробітники, які приїжджали годувати своїх підопічних.

5 квітня засновник екопарку Олександр Фельдман, який до 15 березня цього року був членом проросійської партії ОПЗЖ, заявив про майже повне знищення парку внаслідок обстрілів та бомбардувань. Зруйнували екопарк та повбивали тварин ті самі росіяни, з якими пропонував дружити Фельдман. Засновник екопарку також заявив, що великих хижаків, скоріш за все, доведеться приспати.

5 квітня кілька зоопарків України заявили про готовність взяти до себе тварин зі знищеного російськими обстрілами харківського Екопарку. Про вирішення питання з вивозом тварин заявили зокрема мер Дніпра Борис Філатов та його заступник Михайло Лисенко.

Як повідомляв Харків Times, наприкінці березня Харківський зоопарк прихистив велику групу людиноподібних мавп з Екопарку – чотирьох орангутанів та дев’ять шимпанзе.

7 квітня зі знищеного російськими обстрілами харківського екопарку протягом семи годин було вивезено більше 80-ти тварин. На жаль, багато тварин загинули.