Харків уже міркує про реконструкцію після Перемоги

Міст Міленіум у Лондоні/wikipedia.org

Сьогодні, 12 квітня, відбулася онлайн-зустріч, організована Європейською економічною комісією ООН у співпраці з Міністерством розвитку громад та територій України та Харківською міською радою за технічної підтримки Женевського центру міст. На ній обговорювали майбутнє відродження Харкова після російських обстрілів та бомбардувань. План реконструкції міста після війни обговорили Міністерство розвитку громад та територій України та Харківська міська рада.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

Як повідомив під час онлайн-зв’язку мер Харкова Ігор Терехов, після перемоги великої уваги заслуговує відновлення об’єктів соціальної сфери – лікарень, шкіл, дитячих садків тощо. Крім того, необхідно переходити на локальні джерела забезпечення житлових мікрорайонів – будувати дахові котельні, робити свердловини замість централізованого водопроводу, щоб Харків як прикордонне місто було готове до будь-яких гіпотетичних надзвичайних ситуацій.

Міський голова наголосив, що особливу увагу варто приділити архітектурі. За його словами, кожен новий мікрорайон, збудований після війни, має відрізнятися від іншого. У Харкові потрібно створити новий архітектурний простір, зберігши старі традиції.

«У місті зараз живе понад мільйон людей, які не збираються їхати, бо люблять своє місто. Не можна ставити «коробки». Кожна будівля, кожен мікрорайон має відрізнятися. Але при цьому ми не повинні упустити архітектурні традиції, ми завжди славилися бекетівськими будинками. Нам потрібно подивитися на відновлення міста на багато кроків уперед, на 30 років уперед, щоб створити унікальні споруди, враховуючи наші особливості та ментальність», – зазначив Терехов.

Також він підкреслив, що після перемоги харків’яни готові разом відбудовувати своє місто.

Допомогти харків’янам у відбудові погодився навіть легенда британської та світової архітектури, лауреат Імператорської та Притцкеровської премій Норман Роберт Фостер. Можливо, допомогу нашому місту надаватиме не особисто Фостер, якому зараз 86 років і який нещодавно переніс онкологічне захворювання, але допомога його славетного архітектурного бюро «Foster + Partners» дуже нам допоможе та й підвищить міжнародний авторитет міста.

Адже Фостер – автор багатьох дуже престижних та славетних проектів, що втілені по усьому світу: хмарочос Мері-Екс, де розміщений головний офіс швейцарської страхової компанії «Swiss Re» та міст Міленіум у Лондоні, найвищий у світі міст – Віадук Мійо у Франції, найвища споруда Європи – Коммерцбанк-Тауер у Франкфурті. З 2009 року Фостер разом зі Стівом Джобсом працював над дизайном штаб-квартири Apple – Apple Park у Купертіно, Каліфорнія. Ця робота продовжувалась до смерті Джобса у 2011 році, а у 2017 будівля була відкрита для співробітників. То ж залучити Фостера, ба навіть молоду команду його архітектурного бюро – неабияка вдача для нашого міста.

Як повідомляв Харків Times, станом на кінець березня російські загарбники зруйнували у Харкові 1 457 об’єктів інфраструктури. Із загальної кількості зруйнованих об’єктів – 1 222 житлові будинки.