Суд засудив екс-директора лісгоспу Сису до позбавлення волі

Фото: из открытых источников

Суд визнав винним у хабарництві колишнього керівника ДП «Гутянське лісове господарство» Віктора Сису та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років 6 місяців з конфіскацією частини майна.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення Вищого антикорупційного суду.

Вирок скандальному харківському лісничому Сисі колегія суддів ВАКС винесла 17 лютого.

Хабар у розмірі $100 тисяч Віктор Сиса пропонував слідчому НАБУ, прагнучи відкупитися від кримінального переслідування за незаконну порубку лісу. За хабар Сиса хотів вирішити питання про закриття кримінального провадження про незаконне відчуження деревини, що належить держпідприємству, а також щодо продажу лісоматеріалів за заниженими цінами на користь підконтрольних йому приватних підприємств.

Судили Сису за ч. 3 ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовцю). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років із конфіскацією майна або без такої.

Крім цього звинувачення наполягало, щоб суд змінив Сисі запобіжний захід із застави на утримання під вартою, розповіли у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Проте суд відмовився змінити запобіжний захід обвинуваченому, тому до набуття вироком законної сили Сиса залишиться під заставою.

Вирок ВАКС по справі Сиси може бути оскаржений протягом 30 днів.

Як повідомляв Харків Times, детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) 28 серпня провели обшуки за місцем проживання окремих посадових осіб ДП “Гутянське лісове господарство” та в офісах комерційних компаній. Обшук проводився, зокрема, в будинку Сиси, котрий чинив активний опір правоохоронним органам (зокрема фізичне).

Сису затримали увечері 30 жовтня за спробу дати хабара детективу НАБУ. На наступний день 31 жовтня Сисе повідомили про підозру в пропонуванні хабара в розмірі $ 100 тисяч одному з детективів НАБУ.

4 листопада родичі Сиси внесли заставу в 5 млн гривень, після чого він вийшов з СІЗО.

У січні Сисі повідомили про підозру у нанесенні державі збитків на 4,2 млн гривень.

У жовтні 2020 року до суду було передано справу стосовно колишнього директора ДП «Гутянське лісове господарство» Віктора Сиси, якого звинувачують у нанесенні збитків державі в розмірі 4,2 ​​мільйона гривень.

Влітку 2021 року на екс-директора лісгоспу Сису відкрили ще одну кримінальну справу.