Суддя, яка призначила Миколі Харківському умовне покарання, розгляне справу про ДТП за його участю

Справу 16-річного водія Infiniti Миколи Харківського, який спровокував смертельну аварію на перехресті проспекту Гагаріна та проспекту Героїв Сталінграда, розгляне суддя Тетяна Янцовська, яка раніше виявляла поблажливість до цього обвинуваченого. За правопорушення, яке карається позбавленням волі – стрілянину з пневматичного пістолета по людях – вона призначила Харківському умовний термін.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення адвоката потерпілих Ігоря Черняка.

“Розгляд справи по обвинуваченню Миколи Харківського в Червонозавдоському районному суді здійснюватиме суддя Тетяна Янцовська, яка раніше засудила Миколу Харківського до умовного покарання”, – повідомив Ігор Черняк у Facebook.

Підготовче засідання у справі про смертельне ДТП, в якому звинувачується Микола Харківський, відбудеться 19 січня. Початок – о 9:50.

Раніше Тетяна Янцовська засудила до умовного терміну тоді ще 14-річного Миколу Харківського, який у листопаді 2019 року влаштував стрілянину з пневматичного пістолета у супермаркеті у Харкові, нагадали у Центрі протидії корупції. Підліток почав стріляти по жінці та її сину, з якими у нього виник побутовий конфлікт. Усього Харківський зробив чотири постріли.

“В підсумку у жінки прострілено щоку, гайморову пазуху, в якій застрягла куля з пневмата. Жінці зробили операцію з встановлення титанової пластини в гайморову пазуху. Потерпілі заявили позов з відшкодування матеріальних витрат на лікування та моральну шкоду у розмірі 250 000 у повідомленні ЦПК.

Суддя Янцовська за навмисне середнє важке тілесне ушкодження дала два роки умовно.

«Хоча стаття передбачає покарання як позбавлення волі до 3 років. Але суддя вирішила, що Колю не варто ізолювати від суспільства, як підліток. А замість 250’000 грн – суддя присудила нецілі 8 000 грн компенсації за лікування і 15 000 грн моральної компенсації. Смішні гроші для Колі», – йдеться у повідомленні.

«Вже 16-річний Коля зрозумів, що можна чудити по-повній програмі. Сідає за кермо Infiniti, викладає в соцмережі, як зухвало порушує правила дорожнього руху, хизується, що може від усього відкупитися, що поліцейські коштують 100-200 доларів», – заявили в організації.

Спікер прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко повідомив, що вирішується питання щодо можливості відведення судді Янцовської та наявності законних підстав для цього.

Суддя Янцовська – переселенка із Луганської області. До того, як Росія окупувала частину Донбасу, працювала у міському суді Красного Луча (зараз місто Кришталеве) Луганської області.

У декларації про доходи вона вказала, що разом із чоловіком Олексієм Янцовським володіє квартирою у м. Кришталевий. У Харкові сім’я Янцовських мешкає на орендованій квартирі. Також суддя вказала, що їй належить автомобіль KIA 2007 випуску. У декларації суддя Янцовська вказала, що веде справи з трьома українськими банками – там вона має або комірки у сефі, або відкриті рахунки. Але відмовилася конкретизувати, чи зберігає вона заощадження у фінустановах і в яких валютах.

Як повідомляв Харків Times, увечері 26 жовтня на перехресті проспекту Гагаріна та вулиці Одеської у Харкові сталася ДТП. Водій Infiniti виїхав на перехрестя на червоний, забороняючий сигнал світлофора та вдарив автомобіль Chevrolet, який їхав на «зелений». Внаслідок зіткнення водій Chevrolet загинув, ще троє людей отримали травми.

Водій, який скоїв ДТП, за даними поліції, був тверезий. Раніше він був притягнутий до адміністративної відповідальності за порушення на дорогах.

Постраждалі в аварії пасажири Infiniti віком від 16 до 19 років. З різними травмами їх госпіталізували до Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної допомоги.

10 осіб, серед яких підприємці та юристи з Харкова, Одеси та Києва, об’єдналися, щоб не дозволити уникнути покарання 16-річному Миколі Харківському, підозрюваному у смертельній ДТП на проспекті Гагаріна.

У прокуратурі припускають, що до відповідальності можуть притягнути батьків 16-річного Миколи Харківського.

16-підозрюваний у смертельній ДТП визнав свою провину.

Згідно з результатами автотехнічної експертизи, швидкість автомобіля Infiniti під керуванням 16-річного Миколи Харківського в момент зіткнення з Chevrolet, водій якого загинув в аварії, склала 180 км на годину.

24 грудня слідство завершило досудове розслідування щодо 16-річного водія Infiniti.