“АВЕК” повинен ввімкнути світло на ринку “Барабашово” – Кернес

Мер Харкова Геннадій Кернес сьогодні, 15 лютого, провів чергову зустріч із групою, яка працює над врегулюванням конфлікту підприємців, які торгують на ринку «Барабашово», з концерном “АВЕК”, якому тепер вже частково належить ринок.

Як повідомила прес-служба Харківської міської ради, підприємці вимагають відрегулювати оплату оренди та послуг й видати їм документи, що підтверджують права власності на торгові приміщення.

Як стверджують у міськраді, представники малого бізнесу заявили, що адміністрація ринку “порушує домовленості про мораторій на переукладання договорів”.

“Вони отримують від «АВЕК» так звані «листи щастя», де їм пропонується терміново продовжити договір з концерном на кілька років або припинити роботу. За їх словами, на багатьох торгових рядах вже відключено світло”, – йдеться в інформації міськради.

У міськраді заявляють, що вже кілька майданчиків уклали офіційні договори на оренду міської землі з КП «Сучасне місто», і тепер підприємці “вимагають такої ж прозорості в оренді землі від “АВЕК”.

“Люди спочатку готові були мало не палити шини, перекривати дороги, й тільки цей мораторій утримав ситуацію. Ми сподіваємося на цю групу, на міськраду. За прикладом майданчиків, земля яких знаходиться у комунальній власності, видно, як процес повинен виглядати по закону, і саме цього ми чекаємо від “АВЕК”, – цитує прес-служба міськради власника кількох торговельних точок Володимира Петрова.

Кернес запропонував підприємцям “забезпечити умови роботи ринку” – оплачувати прибирання, охорону й освітлення. На його думку, люди готові за це платити.

“Що стосується договорів: покажіть людям договори, зрозумілі, прямі, а не з фірмами-“прокладками”, й тоді процес піде, – вважає мер. – Я думаю, що представники концерну «АВЕК» повинні мене зараз почути: якщо не буде надана вся сфера послуг для роботи підприємця, там де вони заробляють і годують сім’ї, значить, цю сферу послуг їм створить місто”.

У той же час, у торгівельному центрі стверджують, що відключення світла на частині майданчиків ринку “Барабашово” “проведено фахівцями АТ” Харківобленерго “.

“Відключення торгових об’єктів пов’язано з необхідністю звільнення охоронних зон під лініями електропередач. Повідомлення про це раніше надійшло на адресу ПрАТ«Концерн АВЕК і Ко»від Центрального РВ АТ «Харківобленерго», а відповідна інформація була поширена на офіційних ресурсах «Барабашово» та у засобах масової інформації”, – йдеться у повідомленні на сайті ТЦ “Барабашово”.

У концерні стверджують, що “продовжують діалог” з енергетиками про відновлення електропостачання у повному обсязі, проте “особисті амбіції окремих осіб, які називають себе активістами, ускладнюють ведення бізнесу іншим людям”. За словами прес-служби концерну, ці люди “поширюють фейкову інформацію” та “дезінформують підприємців”. Концерн закликає всі сторони “вести себе конструктивно” і запевняє, що “відключення деяких торгових об’єктів від електропостачання не вплинуло на роботу “Барабашово” в цілому”. Як повідомляє прес-служба ТЦ, електроенергію ряду об’єктів відключили 23 січня.

Як повідомляв Харків Times, у січні частина земель на ринку “Барабашово” була повернена у власність міста. Підприємці, які торгують на цих ділянках, тепер можуть укладати договори оренди не з концерном “АВЕК”, а з комунальним підприємством “Сучасне місто”. 11 січня на зустрічі з підприємцями мер заявив, що більше тисячі торгуючих готові укласти договори з КП, а не з концерном. Також Кернес обіцяв підприємцям значно знизити орендну плату.