Колишній чиновник йде під суд за держзраду в Харківській області

Фото: Харківська обласна прокуратура

Харківська обласна прокуратура затвердила та передала до Чугуївського міського суду обвинувальний акт стосовно колишнього посадовця Вовчанської міської ради, який керував у районі культурою та туризмом. Підозрюють його у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Слідство встановило, що під час окупації Вовчанська росіянами він «добровільно перейшов на бік ворога» та обійняв посаду «и. о.  главы военно-гражданской администрации Волчанского района по вопросам социальной политики». Тобто пішов на підвищення та займався питаннями соцзахисту населення, зокрема трудових відносин, працевлаштування тощо, організовував роботу «системи охорони здоров’я та освіти, культури, молоді та спорту», контролював роботу відповідних відділів та управлінь».

«З метою формування позитивного ставлення до окупантів обвинувачений організовував виплату пенсій, заробітної плати і матеріальної допомоги в російських рублях, займався питанням надання палива для різного роду перевезень, видачі ліків та медичного обслуговування. Крім того, чоловік організував проведення свята, присвяченого «дню державного прапора рф», а також організовував інші культурно-масові та спортивні заходи на території Вовчанська», – вважають у прокуратурі.

Відомо, що до російського повномасштабного вторгнення посаду начальник відділу культури і туризму Вовчанської міської ради займав такий собі Лесніков Микола Петрович – людина не випадкова у коридорах районної влади, адже до того він посідав аналогічну посаду у місцевій райадміністрації, а раніше був заступником голово цієї РДА. Під час російської окупації був помічений у російських пропагандистських ЗМІ. Зокрема, як повідомляє Харківський антикорупційний центр (ХАЦ), саме Лесніков під час святкування в окупованому Вовчанську «дня прапора росії» видав палку промову щодо того, що «нас не можна роз’єднати, російський прапор – це символ стабільності та миру, наше майбутнє можливе лише з росією».

Фото Миколи Леснікова з сайту Вовчанської міськради

Під час деокупації Вовчанська підозрюваний зумів втекти зі своїми російськими панами і зараз переховується від слідства, його оголошено у розшук. Маємо надію, що таки знайдуть, бо на нього чекає великий термін за ґратами – аж до довічного ув’язнення.

До речі, наступниці Леснікова на посту очільниці вовчанської культури й туризму під час російської окупації Тетяні Даньшиній у листопаді минулого року заочно повідомили про підозру в колабораційній діяльності. Це саме вона організовала той самий «день прапора росії», на якому Лесніков проголошував свою палку промову. На жаль, ця зрадниця також встигла втекти й перебуіває у розшуку.

Як повідомляв Харків Times, днями Дергачівський районний суд Харківської області визнав винною та засудив на вісім років за ґратами прибиральницю одного з навчальних закладів Харківської області, мешканку селища Вільшани за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань). Служба безпеки України довела, що жінка «зливала спецслужбам рф інформацію про розташування та пересування сил оборони на Харківщині».

Наприкінці листопада минулого року 47-річній мешканці м. Вовчанськ, яка під час окупації міста добровільно очолила фейковий відділ «культури, молоді та спорту», заочно повідомили про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).