Харківські поліцейські викрили шахраїв, які ошукували людей на фейковому OLX (відео)

Харківські кіберполіцейські викрили групу OLX-шахраїв, які ошукували покупців в інтернеті. Слідчі проводять обшуки за місцями проживання зловмисників. П”ятьом особам вже повідомили про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство вчинене організованою групою).

Про це Харків Times довідався з повідомлення начальника слідчого управління ГУ Нацполіції Харківської області.

Слідство встановило, що для обману людей фішери створили фейкову сторінку популярного майданчика OLX.

“Людям вони надавали посилання на сторінку підробленого сайту – назва та інтерфейс ідентичні до справжнього сайту «ОЛХ». Довірливі користувачі переходили за посиланням і вводили в електронну форму дані своїх банківських карток. Після цього зловмисники одразу здійснювали переказ коштів з картки жертви на підконтрольні їм рахунки та електронні гаманці.”, – розповів Сергій Болвінов.

За його інформацією, зловмисники діяли на території Харкова, Одеси, Дніпра, Києва, Черкас, Івано-Франківська.

Кожен учасник групи виконував свою функцію на певному етапі обдурення жертви. Так, воркер включається в схему після створення фейкового сайту. Він знаходить жертву на маркетплейсі, називається покупцем і вмовляє продавця перейти за посиланням вже на фейковий сайт.

Вбівер – це спільник воркера, його завдання – вкрасти та розподілити гроші. “Вбів” – це процес копіювання даних карти потерпілого, або, як кажуть шахраї “мамонта”. Саме вбівер замикає шахрайський ланцюжок списанням коштів з картки, пояснив Сергій Болвінов.

Він також повідомив, що під час обшуків слідчі вилучили докази, які підтверджують вчинення злочинів. Викритим шахраям загрожує від пʼяти до пʼятнадцяти років з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові затримали OLX-шахраїв, які ошукали близько 300 людей.