У Харкові затримали OLX-шахраїв, які ошукали близько 300 людей (відео)

Фото: Нацполіція Харківської області

Харківські правоохоронці викрили банду шахраїв, які за допомогою фішингових посилань виманили у користувачів OLX та Telegram близько мільйона гривень.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

За інформацією слідства, організували угрупування 26-річний громадянин України та особа, анкетні дані якої наразі встановлюються. До шахрайської схеми вони залучили  близько 100 осіб.

“Для реалізації злочинних намірів фігуранти створили та адміністрували скам-спільноту в Telegram, в якій розміщували інструкції та фішингові посилання для інших членів шахрайської організації. Далі зловмисники в месенджерах робили розсилку фішингових посилань, що містили пропозицію отримати кошти за проданий товар. Після введення потерпілим реквізитів своєї банківської карти, зловмисники отримували доступ до його коштів.”, – розповіли в поліції.

За оперативною інформацією, підозрювані ошукали понад 300 потерпілих та завдали близько одного мільйона гривень збитків.

Начальник слідчого управління ГУ Нацполіції Харківської області Сергій Болвінов повідомив, що шахраї виманювали у людей гроші через OLX та Telegram.

“Слідчі разом з кіберполіцією та поліцією особливого призначення провели 12 обшуків у членів злочинної організації – шахраїв, які через OLX та Telegram виманювали гроші у людей через підроблене посилання, за допомогою якого виводили гроші на свої рахунки.”, – розповів Сергій Болвінов.

Під час слідчих дій було вилучено ноутбуки, мобільні телефони, банківські картки, гроші.

Організатора та ще двох виконавців затримано за ст. 208 КПК України. Організатору повідомлено про підозру за ч.1, ч.2 ст.255 (створення та участь у злочинній організації), ч.4 ст. 28, ч. 3 ст. 190 (шахрайство) КК України. Виконавцям – за ч.2 ст.255, ч.4 ст. 28, ч. 3 ст. 190 КК України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Як повідомляв Харків Times, у серпні 2021 року харківські правоохоронці викрили банду шахраїв, які за допомогою «лівих» посилань на OLX крали гроші з чужих банківських карток.

У лютому 2022 справу на харківських шахраїв, які обманювали громадян під виглядом служби доставки сайту OLX, було передано на розгляд суду.