Харківські OLX-шахраї постануть перед судом

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харківській області судитимуть групу шахраїв, які обманювали громадян під виглядом служби доставки сайту OLX. Відповідно до санкції статей членам злочинної групи загрожує до 12 років ув’язнення та конфіскація майна. Щоправда, п’ятьом з дев’яти негідників ще не виповнилося 18.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Члени злочинного угруповання, які відбували покарання в херсонському СІЗО, викрадали гроші у користувачів сайту OLX, надсилаючи їм “фішингові” посилання служби доставки. Потерпілі вносили дані банківських карток, вважаючи посилання на сайт OLX достовірним, і відправляли гроші шахраям. Нажиті обманом кошти негідники переводили у криптовалюту й таким чином сподівалися уникнути уваги правоохоронців, але не уникли.

11 лютого харківська поліція закінчила розслідування злочинної діяльності угруповання.

В ході досудового розслідування було проведено понад 30 обшуків, один з яких — у СІЗО, де перебували ватажки банди. В результаті було вилучено телефони, сім-карти, наркотики, боєприпаси та понад 250 тисяч гривень.

Матеріали кримінального провадження направлені до суду.

До відповідальності буде притягнуто 9 осіб, п’ятеро з яких – неповнолітні. Зловмисникам інкриміновано 25 епізодів злочинної діяльності.

Двом пред’явлено звинувачення у скоєнні злочинів, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 255 КК (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) та 24 епізоди, передбачені ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 190 (шахрайство).

Решту членів угруповання звинувачують за ч. 2 ст. 255 (участь у злочинному співтоваристві) та у 24 епізодах злочинів, передбачених ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 190 КК.

Відповідно до санкції статей членам злочинної групи загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років із конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, у серпні 2021 року харківські правоохоронці викрили банду шахраїв, які за допомогою «лівих» посилань на OLX крали гроші з чужих банківських карток.