Обман за допомогою “лівих” посилань на OLX – детективи викрили шахраїв (оновлено, відео)

Фото: khar.gp.gov.ua

Харківські правоохоронці викрили банду шахраїв, які за допомогою “лівих” посилань на OLX крали гроші з чужих банківських карт.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Про даними слідства, організував злочинну групу на початку 2021 року чоловік, який знаходився в державній установі «Херсонський слідчий ізолятор». Всього оперативники встановили дев’ять учасників групи.

Організатор угруповання координував дії спільників в спеціально створеному чаті в Telegram.

Схема обману виглядала наступним чином. Шахраї підшукували на одній з торгових онлайн-платформ оголошення про продаж товарів, розміщені приватними особами. Після чого по Viber зв’язувалися з продавцями і пропонували їм оформити послугу доставки. Якщо клієнт погоджувався, то відправляли йому шахрайське посилання.

“Переходивши за вказаним посиланням, продавці опинялися на шахрайському сайті, що мав вигляд справжнього сайту оформлення послуги доставки, де вводили дані банківських карток. Отримавши всю необхідну інформацію, члени злочинної організації переказували гроші на власні банківські картки та купляли собі за викрадені кошти криптовалюту”, – пояснили в прокуратурі.

17 серпня 2021 дев’яти учасникам злочинної групи повідомили про підозру за фактом створення злочинної організації та участі в ній і за фактом шахрайства, вчиненого шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки і (ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 190 КК України). Максимальна санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Ватажку організації – всього 20 років, додали в прес-службі Нацполіціі області. До шахрайської діяльності він залучив своїх співкамерників.

За оперативними даними, вони зуміли відвести з чужих карток 18 млн грн. Слідство встановило, що схему фішингу вони застосовували і на іноземних Інтернет-майданчиках. Від дій шахраїв постраждали громадяни Іспанії, Португалії, Сінгапуру, Австралії та інших країн.

Оперативники провели 24 обшуки в слідчому ізоляторі і в будинках фігурантів, під час яких вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони.

Шахраїв викрили співробітники управління протидії кіберзлочинності в Харківській області спільно з слідчим управлінням Харківської поліції і у співпраці зі службою безпеки українського банку, а також за підтримки внутрішньої безпеки Міністерства юстиції України.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові шахраї спробували списати з рахунку фірми відразу 36 мільйонів гривень.